Хрватска гора од Појаса Газе

CC BY 2.0 / James N. Mattis / Застава Хрватске
Застава Хрватске  - Sputnik Србија
Пратите нас
Хрватска је у овогодишњем извештају Светске банке о регулативи пословања завршила на 51. месту од 190 земаља.

То је раст за седам места у односу на прошлу годину, али поједностављење издавања грађевинских дозвола је за хрватску администрацију, по свему судећи, немогућа мисија.

Наиме, у категорији издавања грађевинских дозвола Хрватска је на 150. месту, иза Појаса Газе, Конга, Гамбије и Танзаније, пише „Индекс.хр“.

Анализа издавања грађевинских дозвола у извештају „Дуинг бизнис“ рађена је на бази градње складишта вредног 4,5 милиона куна (603.000 евра) на подручју Загреба.

Установљено је да се издавање дозволе састоји од 22 процедуре, што је изнад просека земаља Европе и Централне Азије, где је просек 16,2, те изнад просека земаља ОЕЦД-а с високим дохотком, где је та бројка 12,7.

За добијање дозволе, према „Дуинг бизнису“, потребно је 146 дана, што је испод просека земаља Европе и Централне Азије, као и посматраних земаља ОЕЦД-а, али проблематични су трошкови.

Наиме, у Хрватској трошкови добијања грађевинске дозволе, у анализираном примеру, износе чак 9,2 одсто од вредности складишта, док је просек земаља Европе и Централне Азије четири одсто, а земаља ОЕЦД-а с високим дохотком само 1,5 одсто.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала