„Хуавеј“ смислио трик којим је надиграо Америку

© AFP 2023 / Christof StacheХуавеј
Хуавеј - Sputnik Србија
Пратите нас
„Хуавеј“ је пронашао начин да поврати „Гуглове“ сервисе на својим „паметним телефонима“.

САД су у мају „Хуавеј“ уврстиле на црну листу због наводних активности које су угрозиле националну безбедност. Истовремено, „Хуавеју“ је онемогућено да користи „Гугл“ сервисе, укључујући и „Андроид“ оперативни систем. „Хуавеј“ је тако изгубио могућност употребе „Гуглових“ мапа, плеј продавнице, џи-мејла итд.

Због свега наведеног, телефони Мејт 30, које је компанија лансирала након увођења америчких санкција, изашли су на тржиште без „Гуглових“ апликација.

За кинеске кориснике њихово одсуство није проблем, али би могло бити кључни фактор за стране купце.

Међутим, кинески произвођач је пронашао начин да инсталира „Гугл“ сервисе на своје нове уређаје.

Како је „Хуавеј“ преварио „Гугл“

„Хуавеј“ је одавно најавио лансирање ’Хонор‘ 9Кс у Европи. Међутим, европска верзија смартфона има процесор различит од кинеске верзије, што му је омогућило да практично избегне америчке санкције.

© AP Photo / Andy WongПродавница Хуавеја у Пекингу
„Хуавеј“ смислио трик којим је надиграо Америку - Sputnik Србија
Продавница Хуавеја у Пекингу

У Кини, Хонор 9Кс има Кирин 810 процесор, а за европско тржиште опремљен је процесором Кирин 710.

Замена процесора омогућила је компанији да сертификује европски Хонор 9Кс као ранији модел који још није санкционисан. Као резултат тога, Хонор 9Кс има приступ „Гугловим“ сервисима.

Показало се да се технички број европског модела Хонор 9Кс подудара са техничким бројем потпуно различитог паметног телефона, Хуавеј П Смарт З, који је сертификован у мају 2019. године.

​Оба модела имају много тога заједничког: Кирин 710Ф процесор, екран од 16,7 инча, скенер отиска прста на задњој страни и батерију од 4000 mAh. Међутим, постоје и значајне разлике: спецификације камере, поставке меморије и изглед.

Кинески произвођач је успео да превари „Гугл“ због чињенице да компанија не проверава комплетан хардвер током процеса сертификације. Испитивање се врши прилично селективно, проверавају се само кључне компоненте уређаја који се тестирају у односу на оне које је произвођач најавио приликом пријаве за лиценцу.

На овај начин се камере и интегрисана меморија не сматрају кључним компонентама, па је Хонор 9Кс добио лиценцу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала