Најзагонетнија америчка летелица на свету: Две године је летела изнад нас /видео/

© AP PhotoОрбитални авион X-37B
Орбитални авион X-37B - Sputnik Србија
Пратите нас
Летелица без посаде изгледа као мали свемирски шатл, а у орбити Земље провела је 780 дана — нико не зна шта је тамо радила.

Свемирски брод X-37Б америчког ратног ваздухопловства слетео је у недељу на Земљу након што је провео 780 дана у орбити, што је најдужа мисија тог мистериозног војног тестирања.

Авион без посаде, који изгледа као мали свемирски шатл, извео је експерименте у орбити после којих је враћен на Земљу због испитивања, саопштило је америчко ваздухопловство.

Тачни детаљи тих експеримената су строго чувана тајна. Ратно ваздухопловство САД је у саопштењу открило само да програм спроводи „смањење ризика, експериментисање и концепт развоја операција за технологије свемирских возила за вишекратну употребу“.

Шпијунажа или тестирање оружја?

Ово је пети свемирски брод X-37Б који је у орбиту лансиран у протеклој деценији, при чему је сваки лет био дужи од претходног, преноси хрватски портал „Експрес“ писање америчких медија.

„Наш тим се припремио за овај догађај. Изузетно сам поносан што њихов напоран рад и преданост кулминирају данашњим сигурним и успешним слетањем X-37Б“, рекао је генерал Даг Шис.

Свака мисија била је врло тајна, што је довело до јавних нагађања да се авиони можда користе за шпијунско деловање или тестирање свемирског оружја.

Ратно ваздухопловство САД је пружило неке наговештаје о програму. У саопштењу за јавност у недељу стоји како је најновија мисија X-37Б извела експерименте за истраживачку лабораторију ваздушних снага (АФРЛ).

Према веб страницама те лабораторије, АФРЛ развија „технологије за борбу против ваздушног, свемирског и кибернетског простора“, на пример развија ласерско оружје које би се на крају могло уградити у ваздухоплове.

Шта знамо о X-37Б

Летелица је дизајнирана за тестирање нових система за навигацију, као и метода за сигурни поновни улазак у Земљину атмосферу и слетање на копно.

Према америчком ратном ваздухопловству, претходне мисије су тестирале технологије за навигацију, системе топлотне заштите, аутономни орбитални лет и изолацију за вишекратну употребу.

Летелица X-37Б заправо је „Боингов“ беспилотни свемирски шатл, конструисан — на први поглед је јасно — по узору на бивши свемирски програм НАСА „Спејс шатл“. У односу на славни „свемирски такси“, који је дуги низ година превозио америчке астронауте у свемир, X-37Б је четири пута мањи.

Дугачак је само 8,8 метара, распона крила му је само 4,6 метара, висине је свега 2,9 метара и маса му при лансирању износи око пет тона. Остало је све исто: дизајн, „авионски“ изглед, враћање у атмосферу попут једрилице...

Најинтригантније о том свемирском програму јесте то што се о њему мало шта зна.

„Два су основна циља X-37Б: тестирање технологија свемирских летелица САД за вишекратну употребу у будућности и оперативни експерименти који се могу анализирати након повратка на Земљу“, такво је званично објашњење Ратног ваздухопловства САД.

Ти авиони такође имају јединствени дизајн. Лансирају се у орбиту с моћним ракетама, а затим се одвајају како би извршили своју мисију. Кад се врате на Земљу, хоризонтално слећу на писту, попут комерцијалног авиона или орбитера свемирског шатла приликом приземљења.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала