Појавила се злоћудна апликација за Андроид коју је готово немогуће уклонити с телефона

© Sputnik / Кирилл Каллиников / Уђи у базу фотографијаЗабрана мобилних? Мале су шансе да ће већина родитељи пристати на ову новину
Забрана мобилних? Мале су шансе да ће већина родитељи пристати на ову новину - Sputnik Србија
Пратите нас
Једном када се малвер „икс хелпер“ „убаци“ на Андроид јако га је тешко уклонити — не помаже ни враћање уређаја на фабричко подешавање, а не помаже увек ни плаћени антивирусни софтвер.

Једно од главних правила које „морају“ да поштују сви корисници паметних телефона који раде на Андроиду“ јесте да апликације инсталирају искључиво са „Гугл плеј стора“.

Иако ни то није потпуна гаранција да нећете покупити неки малвер, апликације са „Гугл плеј стора“ пуно су сигурније у односу на трговине апликација трећих страна или преузимања апликација с различитих страница на којима никада не знате што вас чека и какву, тј. колико опасну апликацију можете преузети.

На пример, могли бисте преузети и апликацију „икс хелпер“, малвер за који на ЗД нету кажу да га је „готово немогуће“ уклонити с телефона, преноси портал „Инфо-кс.нет“. 

Корисници чији су телефони заражени вирус „икс хелпер“ су покупили на страницама на које су их упутили линкови на које су кликтали на интернету. На тим линковима налази се објашњење како преузети и инсталирати апликације које нису из „Гугл плеј стора“, али осим апликација с те странице инсталира се и малвер.

CC0 / пиксабеј / Пазите шта инсталирате!
Појавила се злоћудна апликација за Андроид коју је готово немогуће уклонити с телефона - Sputnik Србија
Пазите шта инсталирате!

Након инсталације „икс хелпер“ на телефонима приказује огласе и обавештења које кориснике воде на „Гугл плеј стор“ и савјетују им да преузму легитимне апликације.

Добра и лоша вест

Добра вест је, дакле, да малвер тренутно није деструктиван за телефоне, јер само приказује огласе од којих његови аутори зарађују.

Међутим, лоша вест на коју су упозорили сигурносни стручњаци јесте то што „икс хелпер“ има могућност инсталирања других и пуно опаснијих апликација на телефон путем којих би хакери могли преузети контролу над уређајима, украсти податке, шпијунирати и слично.

Друга лоша вест јесте његова неуништивост — једном када се апликација с њим инсталира на телефоне, „икс хелпер“ се одвоја од ње као нека врста самосталног сервиса, тако да се не може уклонити деинсталацијом саме апликације.

Не помаже чак ни ресетовање самог телефона, јер се појављује и након враћања уређаја на фабричка подешавања, а сигурносни стручњаци још не знају разлог зашто се то догађа.

Коришћење антивирусног софтвера може помоћи, али не увек. Део корисника успео је да га уклони софтвером који су платили, али другима ни то није помогло.

Разлог за то је, напомињу из „Симантека“, што малвер константно еволуира и његов код се надограђује, због чега су његови аутори често „бржи“ од антивирусног софтвера. Срећом, „икс хелпер“ се није проширио на велики број уређаја, па су досад заражени углавном корисници из САД, Русије и Индије, али само постојање таквог малвера велико је упозорење свим корисницима Андроида и још један разлог због којег никада не бисте смели да преузимате апликације с непроверених извора.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала