Пролази ли маларија кроз Србију на путу до Босне

© Sputnik / Brankica RisticМигранти на путу кроз Србију
Мигранти на путу кроз Србију - Sputnik Србија
Пратите нас
Маларијом су заражена два мигранта која се налазе у прихватном центру „Мирал“ у Великој Кладуши. Какву здравствену контролу пролазе мигранти у Србији и постоји ли шанса да је неки оболели мигрант баш из наше земље и стигао у БиХ?

Да су резултати здравствених прегледа миграната у Босни упозоравајући, говоре подаци да је прошлог месеца једна особа била заражена маларијом, као и да су међу мигрантима регистровани оболели од сиде, хепатитиса Б, Ц и туберкулозе.

Директор невладине организације „484“ Владимир Петронијевић каже да је немогуће знати да ли је неко од оболелих миграната у БиХ стигао из Србије. Он напомиње да ми имамо строгу здравствену контролу која се пуно разликује од онога што се дешава у БиХ. Наш саговорник додаје да мигранти у БиХ долазе и из Црне Горе, али и из других праваца.

Контроле су сталне

„У Србији је ситуација у односу на БиХ битно другачија, јер поред центара које имамо као сталне, имамо и привремене центре. Изграђен је такав систем да сви мигранти који пролазе кроз центре, имају обавезан здравствени преглед. У исто време, ако се појави потреба, они се упућују здравственим центрима у Србији“, објашњава наш саговорник.
© Sputnik / Brankica RisticМигранти на путу кроз Србију
Пролази ли маларија кроз Србију на путу до Босне - Sputnik Србија
Мигранти на путу кроз Србију

Он каже да у том смислу у Србији постоји ред у свих 18 кампова, у којима се налазе регистровани мигранти. Ипак, истиче да и у Србији, као и свуда, постоји део миграната који се не региструју, већ покушавају да на друге начине стигну на циљано одредиште. Па тако, долазе и до Босне.

Медији да провере

У тим случајевима тешко је реаговати и имати потпуни увид у здравствено стање тих миграната. Али, Петронијевић каже да је број тих нерегистрованих занемарљиво мали, а да наши капацитети покривају број присутних миграната.

© Sputnik / Brankica RisticМигранти на путу кроз Србију
Пролази ли маларија кроз Србију на путу до Босне - Sputnik Србија
Мигранти на путу кроз Србију

„Тај број варира увек између три и по и четири хиљаде који бораве код нас. Имамо потребне капацитете, сходно рутама које су устаљене, а то су из правца Македоније и Бугарске, плус они које добијамо из Хрватске и Мађарске“, каже он.

Петронијевић упозорава да и медији знају да „напумпају“ приче када су мигранти у питању, што доводи до панике међу становништвом и апелује да се све информације прво провере на релевантним местима.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала