Русија поставила „сунцокрет“ на Балтику и Далеком истоку, а стиже и „контејнер“

© Sputnik / Игорь Зарембо / Уђи у базу фотографијаКомандни пункт радарске станице "Вороњеж" у Калињинградској области
Командни пункт радарске станице Вороњеж у Калињинградској области - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија је поставила радарски систем „подсолнух“ на Балтик и на Далеки исток, а планира се и распоређивање новог система „контејнер“ рекао је у интервјуу за Спутњик генерални директор Научно-истраживачког института за радио-везе на великој удаљености Кирил Макаров.

За сада постоје три такве станице — једна у Охотском, друга у Јапанском и трећа у Каспијском мору. 

„Подсолнух“ (сунцокрет) је намењен за откривање надводних и ваздушних циљева. Главна специфичност станице је посматрање иза хоризонта, које омогућава да се откривају циљеви који се не виде голим оком. Станица ће истовремено моћи да открије, прати и класификује до 300 поморских и 100 ваздушних објеката.

Радар „подсолнух“ је тестиран 2006. године.

И „контејнер“ ће чувати руско небо

Осим „сунцокрета“, у Русији ће бити постављен и радар нове генерације „контејнер“, који може открити хиперзвучне ракете, рекао је Макаров.

„Нови радар ’Контејнер‘ је предвиђен за откривање свих типова аеродинамичких циљева. То су борбени авиони, стратешка авијација, крстареће ракете, хиперзвучне летелице и тако даље. Станица користи појаву рефлектовања радио-таласа дециметарског опсега од јоносфере“, рекао је Макаров.

Планирано је да буде четири таквих станица.

„Прва на западу, друга на истоку. Осим тога, планирано је прављење станица за северозападни и јужни правац“, објаснио је генерални директор института.

Он је навео да овај радар поседује такозвану мртву зону.

„Она износи 900 километара, због чега је била донета одлука да се станица постави у унутрашњости земље. То омогућава станици да буде сигурна и да контролише ваздушни простор суседних држава“, рекао је Макаров.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала