„Воцап“ тужи израелску фирму због шпијунског софтвера: Шпијунажа у 20 земаља

CC0 / Pixabay / Безбедност
Безбедност - Sputnik Србија
Пратите нас
Друштвена платформа „Воцап“ покренула је тужбу против израелске фирме за сајбер-надзор „НСA груп“, због коришћења услуга ове компаније у сврху опсежне шпијунаже.

У кривичној пријави коју је „Воцап“ поднео Федералном суду у Калифорнији, наводи се како је израелска компанија путем апликације „Воцап“ у 20 земаља шпијунирала више од 1.400 особа, међу којима најмање 100 новинара, као и бројне активисте за људска права, преноси „Анадолија“.

Из „Воцапа“ објашњавају како су корисници, чији су телефони хаковани, о томе обавештени приватном поруком, а од суда је затражено да се фирми „НСA груп“ у потпуности забрани употреба свих услуга „Воцапа“.

„Сајбер-​​оружје мора бити законски ревидирано било где у свету, како би се осигурало да не долази до кршења људских права и слобода“, наглашавају представници „Воцапа“.

„Воцап“ је почетком маја уочио грешку која је омогућавала инсталацију шпијунског софтвера путем аудио-позива преко „Воцапа“, независно од тога да ли је позив прихваћен или не, известио је блог „Техкранч“ (TechCrunch).

Технологију је развила израелска компанија „НСA груп“ која израђује производе за Блиски исток и западне обавештајне агенције, навео је лист „Фајненшел тајмс“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала