Америка у офанзиви на Балкан јер ЕУ спава

© AFP 2023 / SAUL LOEBДоналд Трамп
Доналд Трамп - Sputnik Србија
Пратите нас
Америка се на велика врата враћа на Балкан због спорости Европске уније да реши проблеме у региону.

Одлука ЕУ да Северној Македонији не да датум за отварање приступних преговора била је довољан разлог да специјални амерички изасланик за Балкан Метју Палмер окупи у Скопљу амбасадоре држава у региону, како би им дао увид америчку перспективу даљег развоја земаља Балкана.

Саговорници Спутњика политиколог Александар Даштевски и бивши дипломата Зоран Миливојевић сагласни су да је акценат Палмерове посете била Северна Македонија и да је без сваке сумње започела нова политичка офанзива Америке на Балкану.

Недовршен посао

Даштевски за Спутњик каже да је примарни циљ Палмера био да се увери да Македонија неће одустати од Преспанског споразума, док Миливојевић верује да је његова посета имала за циљ представљање другачијих геостратешких циљева у односу на ЕУ.

„Мисија Америке је да се сва преостала питања на Балкану, односно недовршени послови, реше по убрзаном темпу. Косово и БиХ су два преостала питања. Палмеров сусрет са амбасадорима очито има за циљ да им представи стратегију Стејт департмента у реализацији тих циљева“, објашњава Миливојевић.

Даштевски наглашава да је Палмер имао и улогу „ утешитеља“ Скопља због недобијања датума за отварање преговора са ЕУ.

Потврда за НАТО

„Његов долазак је само потврда да ће Македонија ући у НАТО, али жели и да се увери да ће се Преспански споразум испоштовати јер је Заев најавио да ће споразум почети да се примењује када се добије датум за преговоре. С друге стране, и Грци су поручили да ако се споразум не буде поштовао, они ће блокирати даље преговоре Македонији у евроинтеграцијама, што би Америци могао да створи проблем. Тако да је Палмер само желео да увери Скопље да ће Северна Македонија бити примљена у НАТО“, објашњава Даштевски.

​Палмер је, објашњава он, објаснио да би Македонија сигурно ушла у НАТО у децембру, али да је то технички немогуће јер Шпанија још нема владу, а није ратификовала споразум за приступање Македоније Алијанси, због чега је процес пролонгиран.

Успавана ЕУ

„Америка жели да се осигура да је у Скопљу све у реду и да неће бити трзавица које би пореметиле њихове планове“, закључује Даштевски. 

Миливојевић верује да је Америка свесна да је ЕУ недовољно заинтересована да реши проблеме на овим просторима и зато жури да наметне своје интересе.

„Тачно је да су циљеви Америке и ЕУ подударни, с тим што Америка гледа мало ширу геостратешку слику. Они су свесни да се појавио мултиполарни свет и да су се појавиле нове силе попут Русије и Кине али и Турске, и зато су њихови циљеви везани пре свега за глобалну стратегију. Америка жели да те утицаје сузбије својим механизмима и средствима која су ефикаснија од оних које има ЕУ, од санкција, силе и свега што иначе користе. Не заборавимо и да је НАТО главна ударна политичка песница Америке“, наводи Миливојевић.

Споразум из Преспе

Он процењује и да Америка жели директно да делује овде, док Европској унији оставља да „прво нађе себе“.

Палмер је оценио да су његови разговори у Скопљу били конструктивни, као и да су теме разговора биле у вези са актуелним дешавањима у Македонији, Бриселу и региону. Амерички дипломата изразио је задовољство ратификацијом Протокола о приступању Македоније НАТО-у у америчком Сенату и додао да се Вашингтон радује што ће та земља постати 30. чланица Северноатлантске алијансе.

Што се тиче Споразума из Преспе, рекао је да ће САД наставити да подржавају тај документ, јер је он „важан за безбедност и стабилност целог региона“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала