Како ће се цензура на Твитеру одразити на светску политику

© AFP 2023 / EMMANUEL DUNANDЛого Твитера у Њујорку
Лого Твитера у Њујорку - Sputnik Србија
Пратите нас
Одлуку компаније „Твитер“ да забрани све видове политичког оглашавања на тој друштвеној мрежи уредник портала РТС-а Зоран Станојевић објашњава „великом модом у овом тренутку“, а као главни разлог наводи приближавање датума америчких председничких избора.

Он подсећа да је прошле председничке изборе у САД одликовала велика прича да су на њих, захваљујући друштвеним мрежама, утицали „спољни фактори“, где се најчешће спомињала Русија, а данас се све више помиње и Кина, која је „мање транспарентна када су у питању њени интереси у Америци“.

„Прва ствар је била да је ’Фејсбук‘ увео одређене контроле онога што зовемо лажним вестима, па су увели ’факт чекере‘ и разне друге ствари, чак су и забранили рекламе са лажним вестима. Једино што су рекли да неће забрањивати рекламе које долазе из политичких кампања чак и када носе лажне вести због тога што сматрају да би на тај начин угрозили демократију, односно право да се изнесе свој став, какав год тај став био“, каже Станојевић за Спутњик.

Могуће манипулације

„Твитер“ је, са друге стране, навео да не жели да пружи простор да се плаћањем добије бољи положај на њиховој мрежи, што је досад био случај, јер сматра да политичка идеја мора сама да се избори за своју читаност, додаје он.

Према његовим речима, идеја „Твитера“ је да се ретвитовањем или дељењем неке досетке или мисли шире према онима који то прате.

Станојевић сматра да ће и у једном и у другом случају бити тешко контролисати манипулације јер постоје технички начини којима се и на једној и на другој мрежи можете високо пласирати, а постоје и фирме, од којих није једина „Кембриџ аналитика“, које ће коришћењем алгоритама и других метода неку идеју високо пласирати.

„Суштински, то што ’Фејсбук‘ и ’Твитер‘ покушавају да сада нешто зауздају само је сигнал колико су друштвене мреже моћне и тиме само говоре колика је вредност потенцијалне манипулације код њих. Сумњам да је то могуће зауставити“, каже саговорник Спутњика.

Забрањено пушење

На питање зашто би се компанија „Твитер“ одрекла дела профита од политичког оглашавања, Станојевић одговара да је губитак на другој страни већи.

„То је потпуно као борба против пушења. Порези који се добијају од продаје цигарета постали су у једном тренутку значајно мањи од штете по здравље, односно од трошкова које здравствени систем има као последицу борбе против пушења. Исто је и овде“, каже уредник портала РТС-а.
© Фото : Медија центар, БеоградЗоран Станојевић
Како ће се цензура на Твитеру одразити на светску политику  - Sputnik Србија
Зоран Станојевић

Међутим, постоји опасност да уколико ти плаћени огласи и манипулације постану примарна ствар у кампањи, да се онда уведу драстичне државне контроле како се може управљати друштвеним мрежама, што власници Твитера, Фејсбука и Инстаграма свакако желе да избегну.

„Дакле, тај профит који ће добити од огласа знатно је мањи од потенцијалне опасности да их ставе под контролу, што би они хтели да избегну“, оцењује наш саговорник.

Поен за Трампа

Кад је реч о вероватно најпопуларнијем твитерашу на свету Доналду Трампу, Станојевић сматра да одлука компаније „Твитер“ може ићи само у корист америчког председника.

Трамп користи Твитер екстензивно само за обраћање јавности и уколико не буде имао плаћену конкуренцију, он ће остати тај кога људи више прате на тој друштвеној мрежи од његових противкандидата, додаје он.

​„Проблем је што Твитер није у Америци, па углавном ни другде у свету, примарна друштвена мрежа него је трећа, иза Фејсбука и Инстаграма. Тако да не верујем да ће Трамп тиме бити угрожен на било који начин, али ће лидери кампања морати да нађу нови начин како да на Твитеру пласирају своје идеје“, каже Станојевић.
Допинг на мрежама

Он сматра да су манипулације на друштвеним мрежама и, генерално, хаковање компјутера, као допинг у спорту.

„Дакле, само је питање ко ће брже да смисли неки начин како да допингује спортисту пре него што допинг контрола схвати да постоји и тај начин. Стално се смишљају нови начини како би се избегла допинг контрола, тако и овде — стално се смишљају нови начини да се превари систем, а систем трчи за тим начинима да би покушао да зачепи те рупе“, истиче наш саговорник.

Не само амерички председнички избори, него и избори широм света биће такође оптерећени утицајем друштвених мрежа које су сада, вероватно, најутицајнији медиј, утицајнији и од телевизије, поготово у САД, закључио је Станојевић.

Извршни директор компаније „Твитер“ Џек Дорси саопштио је да ће забранити све видове политичког оглашавања на тој друштвеној мрежи широм света, уз опаску да би домет политичких порука „требало да буде заслужен, а не купљен“.

​Одлука о забрани политичког оглашавања ће ступити на снагу 22. новембра и важиће за све изборне огласе, као и за огласе који су повезани са политичким питањима.

Најновији потез „Твитера“ потпуно је супротан одлуци ривалске друштвене мреже „Фејсбук“, која је раније овог месеца саопштила да неће проверавати нити уклањати огласе које објављују политичари.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала