Изненађујући подаци: Црногорци и Хрвати више потрошили код нас, него ми код њих

CC0 / Ансплеш/Dejan Zakic / Златибор
Златибор - Sputnik Србија
Пратите нас
Српски туристи и ове године нису штедели на путовањима, па смо у иностранству у првих девет месеци потрошили скоро милијарду и сто евра. Највише новца и овог лета смо оставили на Егеју — 344 милиона евра.

Међутим, у грчким летовалиштима су лане, у истом периоду, задовољно трљали руке и у џеп ставили 392 милиона евра.

Туристички радници мисле да разлог мање потрошње треба тражити у кишама, поплавама, пожарима, али и одлуци грчких хотелијера да подигну цене смештаја. Као што смо ми казнили Грчку, тако су и Грци одлучили да ове године у Србији потроше само 14 милиона евра, док су се прошле године чешће „хватали за џеп“, па су оставили 47 милиона евра. Овај податак не би био шокантан да их ове, као и прошле године, није стигао готово исти број 43.335 и остварили су идентичан број ноћења — 79.284.

Турском услугом су наши туристи, очигледно, задовољни, јер сваке године све више „китимо“ турске хотелијере. Они би, чак, требало да загрљајима дочекују наше госте, јер смо им до августа оставили 157 милиона евра, лане 125, а 2017. године само 48 милиона евра, пишу „Новости“.

Црногорци обожавају Београд и Златибор 

У исто време турски туристи у Србији као да су носили сендвиче од куће, јер су потрошили само 14 милиона евра, за разлику од лане, када су оставили 47 милиона евра на ванпансионску потрошњу. Иначе, Србију је до августа посетило 74.635 Турака, што је 15 одсто више него лане!

Море
Изненађујући подаци: Црногорци и Хрвати више потрошили код нас, него ми код њих - Sputnik Србија
Море

Уколико би се, према подацима НБС, правила топ листа најпопуларнијих туристичких одредишта наших туриста, на трећем месту би била Немачка где смо потрошили 62 милиона евра, на четвртом Италија где смо оставили 57, док пето место деле Египат и Црна Гора са по 42 милиона евра.

Међутим, за Црногорце је ово веома лоша вест, јер њихови туристи више воле Београд и Златибор, него наши њихов Јадран, пошто су они код нас потрошили 55 милиона евра!

Слична је ситуација и са Хрватском којој смо дали 30, а они нама, чак, 53 милиона евра. У Словенији смо потрошили 28, а у Шпанији 26 милиона евра.

У првих девет месеци страни туристи су у Србији оставили 919 милиона евра. Тако, бар, кажу управо објављене бројке Народне банке Србије који се не слажу са статистичким подацима.

Наиме, у Србију је до августа дошло више од 2,4 милиона туриста, што је за шест одсто више него лане, а 2018. године смо до августа приходовали 970 милиона евра.

Где Срби највише воле да летују

344 милиона евра потрошили смо у Грчкој;

392 милиона евра потрошили смо лане у Грчкој;

157 милиона евра потрошили смо у Турској;

127 милиона евра потрошили смо лане у Турској.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала