Саобраћај на Тргу републике сутра од 18 сати

© Tanjug / ZORAN ZESTICРадови на Тргу републике
Радови на Тргу републике - Sputnik Србија
Пратите нас
Заменик градоначелника Београда Горан Весић најавио је да ће од сутра, 1. новембра, од 18 сати, путнички и јавни саобраћај на Тргу републике поново бити успостављен у целини.

Весић је рекао да су завршени сви радови на преслагању коцки на коловозу око Трга.

Он је подсетио да је пре око 40 дана дао налог извођачу да пресложи све коцке на коловозу око Трга, јер онај ко је ту саобраћајницу пројектовао, каже, није размишљао о томе да осим аутомобила треба да је користе бициклисти, мотоциклисти и пешаци.

Како је рекао, пресложено је 4.150 метара квадратних гранитних коцки. од којих је свака тешка око 20 килограма.

„Како сам наложио, исцртане су бициклистичке стазе преко коловоза и самог Трга, као и кроз Васину улицу, што је у складу са политиком града да се приоритет даје бициклистичком и пешачком саобраћају“, рекао је Весић за Танјуг.

Зато је, додаје, и тражио да се коцке пресложе, јер град тренутно има тендер за 900 јавних бицикала, који ће бити на 150 станица и, како каже, није нормално да неко пројектује коловоз по коме бициклисти не могу да се крећу.

„Сада је коначно то у реду“, рекао је Весић.

Трг републике - Sputnik Србија
Нови рок за Трг републике 23. јануар 2020.

Пошто је преслагање коцки рађено због бициклиста, последњи сати пре отварања коловоза за саобраћај биће искоришћени да се нова улица понуди њима.

Зато је Весић позвао све бициклисте да се сутра од 14 до 17 сати провозају новом бициклистичком стазом на Тргу и кроз Васину.

Додао је да су ЈКП „Паркинг сервис“, Агенција за безбедност саобраћаја, као и компанија „Маркони спорт“ обезбедили поклоне за бициклисте, од кацига до рефлектујућих трака, а на самом Тргу биће организован и полигон на коме ће деца заједно са саобраћајном полицијом и комуналном милицијом проверавати колико знају о безбедности у саобраћају.

Весић је навео да ће у 17 сати почети уклањање препрека на коловозу, како би од 18 сати био успостављен саобраћај у целини.

Он је навео да је рок да се сравне вишкови и мањкови радова између Дирекције и „Штрабага“ 23. јануар, али да ће до краја године бити објављена коначна цена Трга.

„Пошто има више мањкова него вишкова радова, већ сада могу са сигурношћу да кажем да ће укупна цена бити мања од 6,3 милиона евра, колико стоји у уговору. Тада ће Дирекција за грађевинско земљиште поднети тужбе против свих политичара који су намерно лагали, а против неких и кривичне пријаве због узнемиравања јавности“, рекао је Весић.

Он је напоменуо да Трг републике није била обична грађевинска реконструкција, него уређење најважнијег градског простора, на коме грађани већ користе много квалитетних садржаја.

„Све је и рађено с циљем да се добије што више простора за пешаке, да има више зеленила, бесплатан вај-фај, најбоља расвета у граду и још много тога“, рекао је Весић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала