Турски експерт: Они који су створили ДАЕШ могу да створе нове терористичке групе

© AP Photo / Baderkhan AhmadАмеричка војна возила напуштају Сирију
Америчка војна возила напуштају Сирију - Sputnik Србија
Пратите нас
Пентагон је објавио први видео-снимак и фотографију операције ликвидације вође терористичке групе ДАЕШ Абу Бакр ел Багдадија. У кратком снимку приказана је зграда у којој су се, према тврдњама САД, налазили терористи.

Према речима шефа Централне команде оружаних снага САД генерала Кенета Макензија, анализа ДНК је са апсолутном тачношћу потврдила да је реч о погибији Багдадија.

Турски политиколог, шеф Центра за стратешке студије Блиског истока Ахмет Ујсал, у разговору за Спутњик истиче да је Багдади убијен када је ДАЕШ са америчког становишта испунио свој задатак.

„ДАЕШ је на почетку био створен као инструмент за дестабилизацију Сирије, а потом је Америка, користећи се ситуацијом, предала контролу над североистоком земље Радничкој партији Курдистана (ПКК). Баш као што се и Ал Каида појавила након рата у Авганистану, и ДАЕШ је освануо у Сирији, како би разрушио сиријски демократски систем. Данас, када се криза у Сирији ближи крају, а Турска је осујетила план Вашингтона да створи курдску државу, нема више потребе за фигуром Ел Багдадија. Мислим да је Трамп издао наредбу да се ликвидира вођа ДАЕШ-а, како би уравнотежио ситуацију и смањио притисак у вези са Радничком партијом Курдистана, у контексту предстојећих избора“, истиче Ујсал.

​Експерт је упозорио да се не треба опуштати, јер „исте снаге које су својевремено допринеле настанку ДАЕШ-а, регрутовале хиљаде милитаната из читавог света да би их послале у Сирију и Ирак, у случају да то буде потребно и одговара њиховим интересима, могу формирати нове сличне терористичке структуре. Тим пре што неопходно искуство, средства, технологију и ресурсе САД већ имају“.

Ујсал на крају истиче да се у Сирији тренутно стварају услови за нови политички период.

„На дневном реду је стварање новог устава, обнављање инфраструктуре и повратак избеглица. Сирија се креће ка новој етапи коју можемо назвати периодом опоравка и лечења рана. Такве појаве као што су Астански процес и операција ’Извор мира‘ указују на убрзање процеса сиријског решења у блиској перспективи“, закључује Ујсал.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала