Унмик: Незаконито хапшење и пребијање службеника УН на Косову

© Sputnik / Дмитрий Астахов / Уђи у базу фотографијаЗаседање Савета безбедности УН
Заседање Савета безбедности УН - Sputnik Србија
Пратите нас
Шеф Унмика Захир Танин је на седници Савета безбедности УН оптужио косовске власти за пребијање и незаконито хапшење двојице службеника мисије УН на Косову.

Шеф Унмика Захир Танин је на почетку седнице представио извештај и указао на случај пребијања двојице припадница Унмика од стране косовске полиције.

Танин је жестоко оптужио косовске власти са серију противправних потеза у вези са хапшењем и пребијањем двојице службеника мисије УН на Косову.

„Како би се утврдиле чињенице, формирао сам истражну групу која је обухватила чланове секретаријата УН. Група је спровела детаљну истрагу, испитавши више од 50 сведока, проучивши фотографије, видео-записе и документарне доказе. Истражна група ми је представила извештај“, објаснио је Танин.

„Ово су чињенице. Истражна група није нашла доказе у корист оптужби двојице службеника УНМИК-а да су починили кривична дела. Група је потврдила да су обојица били на дужности када су ухапшени“, нагласио је он.

Он је додао да је употреба прекомерне силе против руског дипломате запосленог у мисији УН на Косову, Михаила Красношчекова 28. маја од стране косовске полиције неприхватљива и не може бити оправдана.

„Хапшење и притвор догодили су се упркос чињеници да су се они јасно представили као службеници Унимка. Група је открила конкретне доказе да је косовска полиција употребила претерану силу против особља УН“, истакао је Танин и додао да су им припадници косовске полиције нанели тешке телесне повреде.

Танин сматра да је хапшење и притварање службеника мисије на Косову, као и покретање кривичног поступка против њих, било очигледно нарушавање њиховог имунитета. 

Танин је рекао и да је косовска полиција, без овлашћења, задржала возило Унмика и ухапсила службенике док су били на званичној дужности.

„Косовске власти морају да истраже и позову починиоце на одговорност“, рекао је шеф Унмика, наводећи да је о томе већ расправљао са представницима власти у Приштини.

„Косовске институције морају предузети радње да се тако нешто не деси“, рекао је Танин. 

Ставове Србије заступа шеф дипломатије Ивица Дачић, а упркос наводима да јој термин не одговара, седници присуствује и Вљора Читаку.

Инцидент на Косову и Метохији

Акција специјалних полицијских одреда самопроглашеног Косова на северу покрајине почела је 28. маја ујутру, под изговором да је реч о акцији против организованог криминала. Косовска полиција је упала на север Косова и Метохије у оклопним возилима. Локални Срби су поставили барикаде на трасама у Косовској Митровици и Зубином Потоку и сукобили се с полицијом, након чега је дошло до пуцњаве.

Неколико људи је повређено, међу којима су и тројица полицајаца, новинар и два званичника Уједињених нација, од којих је један Рус Михаил Красношчеков.

Држављанин Русије и члан мисије УН (Унмик) који је рањен на Косову Михаил Красношчеков лежи на одељењу ВМА у Београду - Sputnik Србија
Руски дипломата, који је повређен на КиМ, напустио ВМА

Косовска полиција је саопштила да је током операције ухапшено 19 њених припадника, а власти Србије су навеле да је ухапшено деветоро грађана. Председник Србије Александар Вучић увео је оружане снаге Србије и МУП-а у стање пуне борбене готовости.

Структуре косовских Албанаца у Приштини 17. фебруара 2008. године једнострано су прогласиле независност од Србије. Самопроглашену републику не признају Србија, Русија, Кина, Израел, Иран, Шпанија, Грчка и велики број других држава.

Красношчеков је претучен и затворен у близини барикада у области деловања косовских специјалних снага у општини Зубин Поток на северу покрајине.

Према верзији косовске стране, Красношчеков се налазио у близини барикада заједно са Србима који су сметали спровођење операције косовских специјалних снага.

Српски медији су, са своје стране, известили да су косовске специјалне снаге претукле Красношчекова зато што је говорио српски.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала