Влада Српске писала Савету безбедности УН

© Sputnik / Дејан СимићЗграда Владе РС у Бањалуци
Зграда Владе РС у Бањалуци - Sputnik Србија
Пратите нас
Влада Републике Српске упутила је 22. извештај Савету безбедности УН, који је, уз пропратно писмо, генералном секретару УН и земљама-чланицама СБ упутио премијер Радован Вишковић.

У извештају се указује на континуирану блокаду формирања власти коју спроводи СДА. Упућена је и критика на подривање Дејтонског споразума и поновљено је да ОХР треба да буде затворен, пренео је РТРС.

Одбијање СДА да испоштује изборне резултате, парализовало је власт на нивоу БиХ и гурнуло је земљу у кризу.

БиХ једва да се може сматрати демократском земљом, јер победничке странке ни годину након избора нису преузеле власт, наведено је у извештају: „СДА блокира формирање Савета министара, постављајући као услов да се БиХ обавеже да НАТО-у поднесе Годишњи национални програм, што је кључни корак ка придруживању Алијанси. Ова странка игнорише позив Европске уније да се Савет министара формира без политичког условљавања.“

У извештају Влада РС подсећа да је Народна скупштина донела Резолуцију о војној неутралности.

Наводи да је АНП, као услов, параван за спречавање спровођења изборних резултата на нивоу БиХ.

Они наводе да чињеница да СДА блокира и формирање власти у Федерацији и неким кантонима, показује да блокада формирања Савета министара нема везе са НАТО-ом.

„Република Српска несметано обавља своје надлежности, али је блокада новог Савета министара паралисала ниво БиХ. Тиме је нанесена стварна штета не само демократском функционисању, него и грађанима у БиХ. Без Савета министара, на чекању су витални инфраструктурни пројекти, као што је изградња ауто-пута Београд-Сарајево“, наводи се у извештају.

Такође се додаје да је Дејтонски споразум, како упозоравају, изложен нападима СДА, посебно након што је у септембру усвојила екстремистичку декларацију у којој позива на укидање ентитета.

И одређени елементи међународне заједнице континуирано раде против дејтонских начела, а високи представник је годинама користио бонска овлашћења за систематско централизовање власти у Сарајеву, супротно Уставу БиХ.

Република Српска безрезервно прихвата Дејтонски споразум и само тражи да се Устав БиХ спроводи онако како гласи. РС је опредељена и за напредак БиХ на путу ка Европској унији, наведено је у извештају.

„Иако Република Српска чини све што је у њеној моћи да промовише европске интеграције БиХ, институције изван контроле Републике Српске, нажалост, тај напредак ометају. Даље присуство међународног високог представника, који присваја диктаторску моћ, и наметнути закони као његова заоставштина највеће су препреке на путу европских интеграција БиХ“, истиче се у извештају.

Наводи се и да је блокада довела до апсурдних и неуставних ситуација. Председавајући Савета министара у техничком мандату истовремено је и председавајући Представничког дома БиХ. Тиме је нарушено начело поделе власти, које је фундаментално за владавину права, закључује Влада РС.

Српска се нада да ће све стране у БиХ и чланови међународне заједнице поштовати Дејтонски споразум. ОХР треба да буде затворен, а СДА мора престати са уценама, једино тако БиХ може напредовати, закључује се у извештају.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала