Комшије спречавају долазак С-400 у Србију јер НАТО ствара „црну рупу“ на Балкану

© Фото : Министарство одбранеС-400 у Батајници
С-400 у Батајници - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Бура код комшија због учешћа руских система С-400 и „Панцир С“ на војној вежби „Словенски штит“ у Србији се не стишава.

Последњи функционер из региона који је усталасао балканске војне-политичке односе је бивши војни представник Бугарске у НАТО-у и члан управе Атлантског савета Сиби Сибев, који је изјавио да ће Бугарска забранити евентуални транспорт система С-400 у Србију.

„Ако се у Бугарској појави информација да Русија транспортује такав систем с циљем да направи такву базу (у Србији), имаћемо пуно право да забранимо летове (изнад Бугарске)“, изјавио је Сибев.

Генерал у пензији професор доктор Митар Ковач, директор Евроазијског безбедносног форума, каже за Спутњик да најава евентуалног бугарског спречавања транспорта С-400 у Србију, као и претходно румунско спречавање доласка руских тенкова Т-72 у нашу земљу, није резултат одлука влада тих земаља, већ водећих држава НАТО-а.

Затварање „црне рупе на Балкану“

„Зато су тачне претпоставке да НАТО жели да затвори, ову, према њиховом мишљењу, ’црну рупу на Балкану‘ и да не жели да иза линије НАТО држава има било који простор који није под њиховом контролом“, каже Ковач.

Отуда долазе и изјаве неких бугарских званичника, које су сигурно инструисале неке стране земље, а тичу се тога да ли и под којим условима С-400 или неки други сложени, битан војни систем из Русије може доћи на простор Србије, додаје он.

„Србија је суверена земља, као и Русија, и не би нико требало да сматра да има то право да затвара међународне ваздухопловне и водене путеве у смислу мирнодопског транспорта средстава“, наглашава Ковач.

Свеједно да ли је реч о транспорту војних средстава због вежби или је реч о донацијама или куповини, додаје Ковач и нада се да ће НАТО земље ипак одустати од таквих „сулудих планова“.

(Не)нормалне околности

Саговорник Спутњика истиче да је С-400 дефанзивни систем намењен одбрани земље и његов транспорт не би требало да изазива такве реакције појединих политичара у региону, пре свега у Бугарској и Хрватској.

Према његовим речима, „изненадни“ транспорт система С-400 и „Панцира С“ у Србију урађен је у мирнодопској ситуацији и у нормалним околностима и зато није ни постојала потреба да Србија и Русија некога обавештавају о средствима која ће бити транспортована у нашу земљу.

„Ми одлично знамо да НАТО средства и у ваздуху и на копну крстаре по Балкану кроз све ове државе, како год хоће без ичијег спречавања — и тих држава, и Русије. Не знам зашто би Русија била проказана и зашто и са којим правом би неко могао да јој спречи пролазак“, оцењује Ковач.

Међународно и морално право

У неким ванредним или евентуално ратним ситуацијама, смешно је причати о томе да би неко могао да им стане на пут и спречи пребацивање тих средстава, наглашава генерал у пензији.

„Верујем да ће и убудуће, у складу са нашим међусобним споразумима о војним вежбама и заједничким активностима, бити пребацивана технике из Русије, каква год буде потребна. Без обзира да ли су то системи С-400 или неки радари, копнена борбена средства или ваздухопловне снаге“, каже саговорник Спутњика.

Ковач закључује да ће у случају стварне потребе можда бити покушаја суседних земаља да спрече евентуални долазак руске војне технике у Србију, али „ни међународно, ни морално право не дозвољава тим земљама да спрече такве активности“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала