Наша прва опера: Нушић пише, Бинички компонује

Орбита културе
Орбита културе - Sputnik Србија
Пратите нас
Премијером „На уранку“ Станислава Биничког, Народно позориште је обележило 150 година постојања. О утисцима после извођења прве српске опере у „Орбити културе“ разговарамо са диригентом Стефаном Зекићем, певачем Вуком Зекићем и редитељком Аном Григоровић.

Слушајте нас и сазнајте шта су нам откриле иностране гошће овогодишњег Сајма књига у Београду, шведска књижевница Софија Лундберг, ауторка романа „Упитник је пола срца“ (у издању „Лагуне“) и клинички психолог Ан Клер Клајн, чији је „Илустровани кључ за тинејџерске кризе“ био један од запаженијих наслова „Креативног центра“.

Наша прва опера: Нушић пише, Бинички компонује

Да ли писање за децу тражи више посвећености и нежности — питамо руског песника и писца за децу Андреја Сенсењкова, писца књиге „Мачка звана миш“.

Писац, сценариста и преводилац Зоран Пеневски, аутор књиге за децу „Селена се буди“, намењене онима који маштом откривају свет, говори за Спутњик зашто верује да ништа неће постати важно у животу ако то немаш с ким да поделиш и зашто смо без других само половина разломка.

О великом повратку угледног издавача, београдске „Паидеје“, под сајамске куполе, али и у српско издаваштво разговарамо са Петром Живадиновићем, власником и уредником куће познате по ексклузивним ауторима и делима високе уметничке вредности. Од Живадиновића сазнајемо да ли објављивање сабраних дела Јонеска, Рембоа, Џубрана, Макина, актуелних нобеловаца Петера Хандкеа и Олге Токарчук, као и многих великана који су са потписом „Паидеје“ стизали до српског читалаштва — заправо представља донкихотовску борбу са тржиштем и законима економије?

Са уредником „Геопоетике“ Владиславом Бајцем листамо јединствену књигу сабраног пет деценија ствараног песништва Боба Дилана, певача, уметника и нобеловца, као и друго издање Гаитанијевог дела „Каиро у 1.000 година“. 

Обележавајући велики јубилеј, 70 година постојања, Мало позориште „Душко Радовић“ угостило је ансамбл из Русије, Позориште лутака из Самаре и представу „Патуљак носоња“. О овом гостовању, као и потписивању протокола о сарадњи два позоришта разговарамо са Олгом Дикушином, директорком театра из Самаре.

Наш гост је и руски балетски уметник Дмитриј Антипов, као и Рајко Петровић, директор и селектор фестивала „Слободна зона“, који почиње следеће седмице.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала