Русија предложила нацрт изјаве о нападу на дипломату Унмика на Косову

© Sputnik / Нэнси Сисель / Уђи у базу фотографијаСтални представник Русије у УН Василиј Небензја
Стални представник Русије у УН Василиј Небензја - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија је припремила нацрт изјаве председника Савета безбедности УН у вези са ситуацијом поводом напада на руског припадника Унмика, саопштио је руски амбасадор у УН Василиј Небензја.

Он је, у излагању на седници Савета безбедности посвећеној Косову, рекао да су детаљи пребијања дипломате Михаила Красношчокова „шокантни“ и позвао Савет безбедности да „одлучно осуди“ такву ситуацију, а кривце казни.

Небензја је подсетио да су Красношчокову одузете исправе и возачка дозвола радника УН, да му је разбијен мобилни телефон, те да су припадници косовске полиције покушали да га спрече у „легитимној службеној активности“ што, како је истакао, говори о „незрелости косовско-албанских полицијских структура и њиховој ниској култури“.

„Сматрамо да Савет безбедности мора да реагује на насталу ситуацију“, рекао је Небензја и замолио секретаријат да подели текст изјаве, изразивши наду да ће је Савет безбедности усвојити.

Подсетимо, Красношчоков је, без обзира на дипломатски имунитет 28. маја приведен и жестоко претучен у операцији специјалаца Приштине на северу покрајине.

И шеф Унмика Захир Танин је, представљајући извештај на седници Савета безбедности, оптужио косовске власти за серију противправних потеза у вези са хапшењем двојице службеника мисије УН на Косову и саопштио да је формирана истражна група која је спровела детаљну истрагу поводом инцидента, која је утврдила да нема доказа да су службеници Унмика починили кривична дела, како је тврдила Приштина.

Он је додао да је употреба прекомерне силе косовске полиције против руског дипломате неприхватљива и не може бити оправдана, а да косовске власти морају да истраже и позову починиоце на одговорност.

Међутим, руски експерт Василиј Колташов из Центра за политичко-економска истраживања сматра да неће бити очекиване реакције због позиције Сједињених Држава.

„САД нису заинтересоване да се постави и реши на међународном нивоу питање лошег и криминалног поступања косовских снага. Зато што су сву ту структуру и сву ту политику однеговали Американци. Савет безбедности може да оћути и да се направи да се ништа није десило или да препоручи да се оштећени обрате правосудним структурама Косова“, каже Колташов.

По његовом мишљењу, пребијање дипломате је оголило суштину непризнатог Косова.

„Косово је, уопште, чудан политички феномен, који по својој природи веома подсећа на злочиначку организацију. Тај производ је специјално направљен да би разрушио Југославију и Србију и очигледно може да функционише само у тој форми. И наравно, не без америчке финансијске подршке. Зато, нажалост, не очекујем да ће се то питање решити, али је јасно да је инцидент показао далеко више него што су они рачунали, а то је истинска природа косовске назови државе“, закључио је експерт.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала