Да ли је заиста мистериозно ултразвучно оружје „гађало“ америчке дипломате од Хаване до Кине?

© AFP 2023 / YAMIL LAGE До пре неки дан незамисливо: заставе Кубе и САД вијоре се у Хавани
До пре неки дан незамисливо: заставе Кубе и САД  вијоре се у Хавани - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Чудно стање под називом „хавански синдром“, које је искусило неколико десетина америчких и канадских дипломата, било је психолошки феномен, сматрају експерти Калифорнијског универзитета у Лос Анђелесу, пише „Дејли телеграф“.

Од 2016. до 2018. године сарадници амбасада двеју држава на Куби почели су да се жале на главобоље, вртоглавице, мучнину и умор. Вашингтон је чак оптужио Хавану да је организовала „акустичке нападе“. Отприлике у истом периоду саопштено је да су слични симптоми уочени код америчких дипломата у Кини, подсећа лист.

У новом истраживању, међутим, закључено је да је „хавански синдром“ заправо епидемија психичког обољења. Према мишљењу експерата, она је била изазван страхом од рада у непријатељском окружењу — на Куби и у Кини.

Феномен подсећа на шок који се доживљава у борбеним условима, сматра доктор Роберт Бартоломју. Према његовим речима, симптоми који се срећу код дипломата очигледно су слични с ратним траумама.

„Карактеристичност борбених синдрома током протеклог века јесте појава мноштва неуролошких тегоба због неизмерне напетости нервног системе. То се обично погрешно дијагностикује као потрес мозга“, наводи он.

Параноја - Sputnik Србија
Нискофреквентни зраци косе америчке дипломате

Бартоломју додаје да су поједини описи симптома од пре једног века практично истоветни као они који су уочени код америчких и канадских дипломата, укључујући и саму фразу „симптоми који подсећају на потрес мозга“.

Аутори истраживања тврде да су дипломате живеле у „околностима Хладног рата“, због којих су били под сталним притиском. Паралелно с тим, били су окружени гласинама о „мистериозном ултразвучном оружју“.

„Шта је вероватније: дипломате су биле мета тајанственог новог оружја, за шта нема посебно убедљивих доказа, или су патили од психогених симптома, повезаних са стресом? Огромна већина доказа указује на ово друго“, сматра Бартоломју.

Аутори неколико претходних истраживања су навели да су дипломате задобиле мождане трауме од неких непознатих извора. Канадско истраживање је показало да је могуће да су сарадници амбасада удисали хемијске супстанце које су продрле у зграде.

Тим Калифорнијског универзитета, међутим, сматра да су сва та истраживања била погрешна и да нису доказала дејство токсина или неког другог оружја.

„Нема потребе за егзотичним објашњењима. Тврдње да су пацијенти патили од повреда мозга и органа слуха нису потврђене“, наглашавају експерти.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала