ММФ одлаже помоћ Украјини због „свеприсутне корупције“

© REUTERS / Yuri GripasЗграда Међународног монетарног фонда у Вашингтону
Зграда Међународног монетарног фонда у Вашингтону - Sputnik Србија
Пратите нас
Међународни монетарни фонд одложио је финансијску помоћ Украјини, због страха да украјински лидер Владимир Зеленски неће успети да врати милијарде долара које су украле банке, пише „Волстрит журнал“, позивајући се на изворе који су упознати с током преговора Кијева и те светске организације.

Према писању листа, ММФ је рекао Зеленском да мора агресивно да тражи украдени новац како би испунио своје обећање и очистио финансијски систем разорен крађама и прањем новца, а међу банкама које су на списку осумњичених је и она која је некада припадала његовом блиском сараднику, бизнисмену Игору Коломојском.

ММФ је упозорио на те забрињавајуће моменте још у септембру, када је саопштио да одлаже одобравање нове финансијске помоћи Кијеву.

Руководилац мисије ММФ-а у Украјини Рон ван Роден је изјавио да су званичници те организације уочили „недостатке у правној бази, свеприсутну корупцију, као и то да у значајном делу економије доминирају неефикасна државна предузећа или олигарси“.

Званичници Централне банке Украјине су за „Волстрит журнал“ рекли да се труде да умире ММФ и да предузимају све да врате нестали новац, који је уложен у банке.

Међу изазовима који су пред Кијевом и који спречавају да Украјини стигне помоћ ММФ-а јесте питање магната Игор Коломојски, против ког се у САД води истрага, пише „Волстрит журнал“.

Он је заједно с још једним бизнисменом био власник 45 одсто акција највеће банке у Украјини — „Приват банке“. Та банка је 2016. године национализована, а власти су објасниле да је то неопходно како би се избегао колапс финансијског система.

Шеф Централне банке Украјине је исте те године рекао да је после национализације „Приват банке“ у билансу финансијске институције пронађен губитак од 5,6 милијарди долара, наводи лист.

ММФ сада одбија да одобри нову кредитну траншу све док се не увери да влада Зеленског активно покушава да врати 15 милијарди долара, украдених током протеклих 10 година из више од 100 украјинских банака, међу којима је и „Приват банка“, пише „Волстрит журнал“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала