С-400 још није напустио Србију, тврди генерал Форца /видео/

© PREDSEDNISTVO SRBIJEРакетни систем "панцир" у Батајници
Ракетни систем панцир у Батајници - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Бугарска реакција на С-400, нове вежбе српских авијатичара у Русији, резолуција о браћи Битићи и односи САД и Турске су теме о којима смо разговарали у прегледу недеље „Од четвртка до четвртка“ са професором др Божидаром Форцом, генералом Војске Србије у пензији.

И протекле недеље у жижи интересовања био је С-400 који је стигао у Србију. Руски авиони који су донели системе С-400 и „Панцир С“ морали су да користе ваздушни простор неких земаља-чланица НАТО, а потврду да је то била Бугарска добили смо од Министарства одбране те земље.

Само неколико сати касније, Бугарска се покајала и прва од свих држава НАТО-а реаговала на долазак руског оруђа. Генерал Форца за то има једноставно објашњење.

„Бугари нису превише омиљени у Алијанси. Остале чланице их гледају као блиске Русима и често се поставља питање да ли Москва преко њих сазнаје неке ствари из Алијансе. С друге стране, Бугари се наводно плаше Руско-српског хуманитарног центра у Нишу. Његова намена је јасна и беспредметно је повезивати га са С-400. Међутим, морамо имати у виду да Бугарска јесте чланица НАТО-а и да њени званичници ипак дају изјаве под одређеном дозом притиска, па и приморавања“, каже генерал Форца.

Наш саговорник тврди да је С-400 и даље у Србији и не крије да би волео да овде и остане.

„Србија свакако води рачуна о својој одбрани, а приоритети се постављају дугорочним и средњорочним плановима. Није тајна до су за Србију приоритети интегрисано командовање, односно модерни командно-информациони системи, уз употребу информационих технологија, ПВО системи у свом пуном значењу и поготово сложени борбени системи копнене војске до појединца. Један систем као што је С-400 који је изузетно моћан, да не градирамо да ли је најјачи, али је сигурно међу најбољима на свету, био би изузетно значајан за нашу ПВО“, рекао је Форца. 

Треба истаћи, додаје он, да Србија не угрожава никог својим плановима и нема намеру да се бори против било кога. Због тога Форца каже да не разуме зашто се Руско-српски хуманитарни центар представља као опасност за Алијансу.

„У том контексту, мора се сагледати шири аспект. ЕУ има своја правила у вези са спољном и одбрамбеном политиком. Србија је сада на најнижем нивоу усаглашености са ЕУ управо због односа са Русијом. Ми смо приступили европском систему заштите и спасавања 2014. године и не схватам зашто би Руско-српски хуманитарни центар био проблем. Коме он смета када никоме није био претња? Међутим, то је политика. Ствари се постављају овако: ’Или Русија или Унија‘, а иза леђа ЕУ је заправо Америка“, објашњава генерал Форца.

Пилотима ВС Русија нуди обуку коју Србија не може

Поводом вежбе „Братство авијатичара Русије и Србије БАРС-2019“, одржаној у руској Астраханској области, на којој су руски и српски пилоти увежбавали борбено летење и бојево гађање, генерал Божидар Форца наводи да нема јаче обуке од обуке у реалним условима, а Србија нема услове које има Руска Федерација.

„Са друге стране, сасвим је логично да се обучавамо на руским полигонима на техници коју нам они продају. То је свакако везано са стратешким партнерством које покрива неколико области, од економије, преко политике, до питања одбране и безбедности, где је питање оспособљавања на првом месту“, истиче наш саговорник.

Он истовремено наглашава да Русија на оваквом нивоу не сарађује ни са једном земљом, изузев са државама-чланицама ОДКБ-а. 

Опширније слушајте и гледајте на Јутјубу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала