Турска кроз два пројекта осигурава енергетску безбедност Европе

© AP Photo / Selcan HacaogluТурски ток
Турски ток - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Пројекат изградње „Турског тока“, којим ће руски гас стизати до Турске и Европе, одвија се по плану, потврдио је за Спутњик турски министар енергетике и природних ресурса Фатих Донмез, који сматра да су неумесне критике о повећању енергетске зависности његове земље од Русије.

Пројекат „Турски ток“, подсетио је Донмез, подразумева изградњу два крака — један ће бити директно повезан са турском националном енергетском мрежом, а други ће преко територије Бугарске бити спроведен до европских држава.

„Очекујемо да ће изградња и једног и другог крака бити готова до краја године. Тренутно не постоје никакве потешкоће у реализацији пројекта. Испунићемо све преузете обавезе и планирамо да завршимо наш део посла до краја 2019. године“, изјавио је министар.

Говорећи о значају „Турског тока“ за Европу и Турску, Донмез је истакао да ће након отварања гасовода гас који је Турска раније куповала на Западу, сада бити испоручиван преко новог гасовода.

„Раније су се, као што је познато, у неким транзитним земљама јављали различити проблеми и потешкоће у транспорту. То се, на пример, тицало територије Украјине. У том смислу, захваљујући ’Турском току‘ успели смо да повећамо степен безбедности снабдевања. ’Турски ток‘ је друга грана после ’Плавог тока‘ која директно иде у Турску, не пролазећи преко територија или територијалних вода других земаља. Када је реч о безбедности снабдевања, овај пројекат за нас има изузетан значај. Други крак овог гасовода је осмишљен како би се обезбедила сигурност снабдевања европских држава. И ту Турска остаје важан партнер када је реч о сигурности снабдевања ЕУ.“

Важан и ТАНАП

Министар је подсетио да постоји још један пројекат — Трансанадолијски гасовод (ТАНАП), који ће такође проћи кроз територију Турске све до Италије.

„Ова два велика пројекта указују на то да је Турска, у ствари, део важног процеса осигурања стабилних и безбедних испорука гаса Европи. Важно је да се реализација ова два пројекта заврши у исто време“, рекао је министар.

Донмез се на крају критички осврнуо на тврдње о повећању зависности Турске од Русије у енергетском сектору које се одвија у позадини јачања сарадње двеју земаља.

„Ми радимо на диверсификацији енергетских ресурса и рута. Ако говоримо о тренутним споразумима, нема речи о било каквом успону или паду. Дошло је само до промене рута. Обавезе из споразума се не мењају. ’Плави ток‘ и даље функционише, одређена је количина природног гаса коју ћемо добијати преко ’Турског тока‘. По мом мишљењу, критика је неумесна. Осим тога, са Русијом смо давно изградили односе поверења. До данас се није десило да стране нису испуниле своје обавезе једна према другој. И Европа се данас снабдева приличном количином гаса из Русије. Настављамо сарадњу, али истовремено скрећемо пажњу на диверсификацију ресурса, извора и рута и ту нема никаквих проблема“, закључио је Донмез.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала