Калкулатор судара: Шта ће бити са Земљом ако је прогута црна рупа

CC0 / пиксабеј / Црна рупа
Црна рупа - Sputnik Србија
Пратите нас
Калкулатор судара омогућава вам да видите шта би се десило када би Земљу, Сунце или било које друго небеско тело прогутала црна рупа.

Калкулатор судара, део пројекта Омни калкулатор, осмислио је Алваро Дијез, студент физике са Универзитета у Варшави у Пољској.

Дијез је такође развио и друге калкулаторе, као што су калкулатор откривања егзопланета и калкулатор температуре црне рупе — све ради размене знања са другим истраживачима и другим људима на мрежи.

Рекао је да је био мотивисан да развије Калкулатор судара због недавних значајних вести о црним рупама. Раније ове године, на пример, научници из пројекта „Телескоп хоризонта догађаја“ показали су прву слику сенке црне рупе у космосу.

© AP Photo / Event Horizon Telescope Collaboration/Maunakea ObservatoriesЦрна рупа
Калкулатор судара: Шта ће бити са Земљом ако је прогута црна рупа - Sputnik Србија
Црна рупа

Док је прошлог месеца група астронома најавила откривање звезде коју је прогутала црна рупа, други тим научника открио је три супермасивне црне рупе.

„Нисам више могао да се суздржим и одлучио сам да се на свој начин укључим у Годину црних рупа, креирајући својеврсни калкулатор који ће помоћи људима да боље схвате ове мистериозне појаве“, рекао је Дијез.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала