Руска војска наставља да патролира на северу Сирије /видео/

© Sputnik / Михаил Алаеддин / Уђи у базу фотографијаОклопна возила руске војне полиције у Кобанију на сиријско-турској граници
Оклопна возила руске војне полиције у Кобанију на сиријско-турској граници - Sputnik Србија
Пратите нас
У Сирији се наставља патролирање руске војне полиције. Донедавно су подручје око града Кобанија контролисале курдске снаге самоодбране. Испуњавајући одредбе меморандума из Сочија, курдске снаге су се повукле 32 километра у унутрашњост Сирије.

Сада ред на овом подручју обезбеђују јединице владине војске и руска војна полиција. Војска сваког дана обилази унапред договорене маршруте. Конвој војних возила пролази кроз десетак сиријских насеља.

„По правилу се конвој креће без заустављања, али понекад војна полиција мора да се задржи на контролним пунктовима. Мештани прилазе патроли, говоре о својим проблемима и захваљују им се“, преноси портал телевизије „Звезда“.

Војска се креће дуж границе са Турском — одреди руске војне полиције залазе 10 километара дубоко у сиријску територију. Маршрута је дуга око 160 километара.

Руско-турски меморандум

Председници Русије и Турске, Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган, 22. октобра потписали су меморандум о разумевању у десет тачака. У њему се, између осталог, говори да се од 12 часова 23. октобра 2019. на сиријску страну сиријско-турске границе изван зоне турске операције „Извор мира“ уводе јединице руске војне полиције и сиријске пограничне службе.

Оне ће помагати при повлачењу курдских јединица и њиховог наоружања на 30 километара од сиријско-турске границе, што би требало да буде завршено у року од 150 сати. Од тог тренутка почеће заједничко руско-турско патролирање у дубини од 10 километара од границе према западу и истоку од области у којој се изводи операција „Извор мира“, осим града Камишлија.

Министар одбране Русије Сергеј Шојгу је 29. октобра саопштио да је повлачење Курда завршено пре рока.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала