Столтенберг признао: Ништа не можемо Турској

© AP Photo / Geert Vanden WijngaertГенерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг  - Sputnik Србија
Пратите нас
НАТО нема механизам за доношење мера против неке од својих чланица, прокоментарисао је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг могућност искључења Турске из Алијансе.

Столтенберг је изјавио да за разлику од ЕУ, НАТО нема механизме за усвајање мера против неке од својих чланица.

„Савезници отворено и поштено размењују мишљења“, додао је он.

Осим тога, генерални секретар Алијансе је навео да је Анкара одиграла одлучујућу улогу у уништењу такозваног калифата у Сирији.

„Инвазију Турске на север Сирије осудиле су многе државе–чланице НАТО-а. Очигледно, успеси у борби против ДАЕШ-а не треба да се доведу у опасност, напета хуманитарна ситуација не треба да се погоршава. Ипак, ми смо сведоци смањења насиља на североистоку Сирије. Ниједна од савезница није прихватила толико избеглица из Сирије као што је то урадила Турска: укупно 3,6 милиона људи. Ниједан други партнер из НАТО-а није преживео толико терористичких напада као Турска“, рекао је генерални секретар у интервјуу за лист „Билд“.

Према његовом мишљењу, борба против ДАЕШ-а треба да се настави, не сме се дозволити да се заробљени милитанти нађу на слободи.

„Смрт Ел Багдадија не значи крај ДАЕШ-а. Та група је до недавно контролисала огромну територију у Ираку и Сирији. Ми смо ослободили тај регион, али ДАЕШ није побеђен. Све снаге које контролишу тај регион треба да контролишу и терористе ДАЕШ-а — није важно да ли нам се свиђају те силе или не“, додао је генерални секретар НАТО-а.

Столтенберг је нагласио и потребу да се пронађу нове методе за решавање конфликта, без обзира на већ постојеће договоре Турске и Русије о „судбини севера Сирије“. Између осталог, он је поздравио предлог министарке одбране Немачке Анегрет Крамп Каренбауер да се на сиријско-турској граници формира зона безбедности под окриљем УН.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала