Иран удвостручио производњу уранијума: Крива политика Вашингтона

© Depositphotos.com / Borna MirahmadianИранске заставе
Иранске заставе - Sputnik Србија
Пратите нас
Иран је у последња два месеца више него удвостручио производњу уранијума, на шта их је приморала америчка политика, рекао је шеф Организације за нуклеарну енергију Ирана Али Акбар Салехи, преноси телевизија „Ал Џазира“.
„Производња уранијума до треће фазе (смањења нуклеарних обавеза) износила је око 450 грама дневно, док данас превазилази 5.000 грама дневно“, рекао је Салехи.

Према његовим речима, Техеран је „покренуо 30 нових, модернизованих центрифуга за обогаћивање уранијума типа IR-6“.

Он је додао да је раније распоређено 20 таквих центрифуга, што значи да Иран данас располаже са 60 центрифуга тог типа.  

Према његовим речима, производња осиромашеног уранијума у последња два месеца у земљи повећана је 10 пута.

„Нисмо планирали такве кораке, али нас је погрешна политика Вашингтона (према Техерану) приморала на то“, закључио је Салехи.

Ове недеље се очекује да ће Иран приступити четвртој фази смањења нуклеарних обавеза.  

Средином 2015. године, „шесторка“ (Велика Британија, Немачка, Кина, Русија, САД, Француска) и Иран објавили су да су договорили Заједнички свеобухватни акциони план. Споразумом је предвиђено укидање санкција у замену за ограничавање иранског нуклеарног програма. Договор у свом првобитном облику није преживео ни три године: Сједињене Америчке Државе су у мају 2018. најавиле једнострано повлачење из њега и враћање строгих санкција овој земљи.

Техеран је упозоравао да ће смањивати своје обавезе и да ће се чак и повући из споразума ако остале земље-потписнице не пронађу начина да заштите економију те земље од америчких санкција.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала