Кијев тражи од Москве враћање бродова заплењених у Керчком мореузу

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Уђи у базу фотографијаМали оклопни артиљеријски чамац "Никопољ" и тегљач "Јани Капу" украјинске ратне морнарице у луци у Керчу
Мали оклопни артиљеријски чамац Никопољ и тегљач Јани Капу украјинске ратне морнарице у луци у Керчу - Sputnik Србија
Пратите нас
Министарство спољних послова Украјине упутило је захтев руском Министарству спољних послова за враћање бродова задржаних у Керчком мореузу, саопштила је агенција „Укринформ“.

Према речима шефа украјинске дипломатије Вадима Пристајка, Кијев је спреман да преузме те бродове, па је од Москве затражио да наведе место и време када се то може учинити.

„Наша војска је спремна да оде било где и покупи наше бродове“, истакао је он.

Према његовим речима, након што их добије, украјинска страна намерава да изврши њихову инспекцију. Пристајко је нагласио да Кијев планира да открије „да ли је кашњење у враћању бродова повезано са чињеницом да су ремонтовани, како би се сакрили трагови пуцања“.

Инцидент у Керчком мореузу

Три брода украјинске ратне морнарице „Бердјанск“, „Никопољ“ и „Јани Капу“ 25. новембра су, нарушавајући чланове 19 и 21 Конвенције УН о морском праву, пресекла државну границу Русије. Бродови су ушли у привремено затворене воде Русије и неколико сати изводили опасне маневре, не одговарајући на захтеве руских бродова који су их пратили. Сва три брода су задржана и касније превезена до луке у Керчу.

Приведено су 24 украјинска војника, укључујући два агента Службе безбедности Украјине, који су се, према речима прес-службе Федералне службе безбедности (ФСБ), налазили на бродовима и координисали провокације. 

Морнаре који су повредили границу Русије, Москва је 7. септембра предала Кијеву у оквиру споразума о истовременом ослобађању притворених и осуђених лица.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала