Лидери АСЕАН-а игнорисали самит са Вашингтоном

© AP Photo / Gemunu AmarasingheСаветник америчког председника за националну безбедност Роберт О'Брајан са представницима земаља АСЕАН-а на самиту АСЕАН-САД на Тајланду
Саветник америчког председника за националну безбедност Роберт О'Брајан са представницима земаља АСЕАН-а на самиту АСЕАН-САД на Тајланду - Sputnik Србија
Пратите нас
Лидери седам од десет земаља Асоцијације држава југоисточне Азије (АСЕАН) нису дошли на самит са Сједињеним Америчким Државама, на којем је представник Вашингтона прочитао позив председника Доналда Трампа да га посете у Америци на „специјалном самиту“.

Састанку су присуствовали само чланови три делегације: премијери Тајланда (који ове године председава АСЕАН-ом), Вијетнама и Лаоса. Остале земље блока — Сингапур, Малезија, Индонезија, Брунеј, Камбоџа, Мјанмар и Филипини — представљали су министри спољних послова.

Трамп није дошао на самит лидера АСЕАН-а и Источноазијски самит 2-4. новембра у главном граду Тајланда, а у Бангкок није послао ни потпредседника, ни државног секретара. У својству представника америчке делегације на самит су дошли саветник америчког председника за националну безбедност Роберт О‘Брајан и министар трговине Вилбур Рос.

Према речима регионалних посматрача, то је нетипично за Сједињене Америчке Државе смањивање нивоа представништва на седницама АСЕАН-а.

Како је за медије изјавио филипински министар финансија Карлос Домингез, „ова одлука је донета у вези с одговарајућим нивоом америчке делегације“.

Премијер Русије Дмитриј Медведев - Sputnik Србија
Медведев: Трампов концепт Индо-пацифичког региона може да ослаби АСЕАН

Истовремено је у саопштењу Стејт департмента наведено да су Сједињене Америчке Државе усмерене на подржавање суверенитета земаља-чланица АСЕАН-а.

Самит АСЕАН-САД одржан је у оквиру 35. самита АСЕАН-а у Бангкоку 4. новембра, пре почетка главног програма.

АСЕАН је основан 8. августа 1967. године као политичка, економска и културна регионална, међувладина организација 10 земаља југоисточне Азије. Чланице овог удружења су Брунеј, Вијетнам, Индонезија, Камбоџа, Лаос, Малезија, Мјанмар, Сингапур, Тајланд и Филипини.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала