У Русији је данас Дан народног јединства

© Sputnik / Кирилл Каллиников / Уђи у базу фотографијаБанер фестивала "Дан народног јединства" у Москви
Банер фестивала Дан народног јединства у Москви - Sputnik Србија
Пратите нас
Држављани Русије 4. новембра славе Дан народног јединства. По целој земљи биће одржане акције, изложбе, културни фестивали, концерти, интелектуални маратони, спортске штафетне трке намењене упознавању људи свих узраста и професија са традицијама и уметношћу многобројних народа који живе у Руској Федерацији.

Дан народног јединства укључен је у календар празника пре 13 година у знак сећања на један од најдраматичнијих периода у руској историји, који је постао симбол окупљања народа пред потешкоћама и спољним претњама. Датум подсећа на догађаје из 1612. године, када су устаници под вођством Кузме Мињина и Дмитрија Пожарског ослободили Москву од пољских освајача.

Председник Русије Владимир Путин по традицији ће положити цвеће на споменик Мињину и Пожарском на Црвеном тргу у Москви. Свечаности ће присуствовати представници верских заједница и омладинских организација. 

Свечаност поводом Дана народног јединства - Sputnik Србија
У Руском дому обележен Дан народног јединства /фото/

Осим тога, Путин ће на свечаном пријему у Кремљу уручити награде за допринос јачању јединства руске нације и орден Пријатељства страним држављанима за посебне заслуге у јачању мира, пријатељства, сарадње и међусобног разумевања међу народима. Увече 4. новембра у дворани „Зарјадје“ Путин ће присуствовати концерту симфонијског оркестра Маринског позоришта под диригентском палицом Валерија Гергијева, у коме ће учествовати лауреати 16. међународног такмичења „Чајковски“. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала