Вучић о разговору са Палмером: Рекао сам ствари које нико није изговорио америчким званичницима

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICАлександар Вучић долази на седницу Председништва странке
Александар Вучић долази на седницу Председништва странке - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић рекао је да је данас званичнику америчког Стејт департмента Метјуу Палмеру изговорио ствари које наши представници никад раније нису рекли америчким званичницима.

„Данас сте могли да видите, и ко хоће да буде поштен према себи, бар због једне ситнице сте могли да будете поносни на своје руководство... Изговорио сам ствари које нико од наших представника никада у лице није изговорио америчким званичницима“, рекао је Вучић, и додао да је и Палмера јавно „суочио“ са делом из косовског устава који искључује могућност формирања војске, који је Приштина без проблема прекршила.

„Не мислим да сам био превише храбар, отворено смо разговарали, питао сам га све, он је мене питао, ти разговори нису увек лаки“.

Он је тако одговорио на питање да ли је Палмера питао да ли и какве обавезе има Приштина како би био настављен дијалог и како би се ишло ка постизању решења које би задовољило и Србију.

„Наравно да сам му рекао. Ни за мене, ни за њега то нису били лаки разговори. Али, да ли треба да замајавам народ и да кукам због тога? Па, кандидовао сам се за место за које сам знао да није лако“, истакао је Вучић.

Како је рекао, данас је најотвореније говорио и пред Палмером како су косовски Албанци прекршили чак и устав своје лажне државе.

„То сам наочиглед Палмера изнео, без проблема, и поносан сам на то и моја деца ће једног дана то да покажу и да кажу да се нисам сакрио у мишју рупу, посебно не као ови из тзв, наглашавам тзв. демократског блока“, рекао је Вучић.

Он је додао да људи хоће да забораве шта смо прошли и у каквом смо стању затекли Косово ― 2004. године смо прошли кроз погром.

„Ћутали су у Београду, ништа нису урадили, препустили су народ док су рушили и палили цркве, ћутали су у Београду и борили се за власт и како да се што више додворе представницима неких западних земаља“, навео је Вучић.

Онда су, каже, говорили „стандарди пре статуса“, па су онда уследиле одлуке 2008. године, и опет у Београду ништа нису урадили, па онда одлуке 2010, 2011, најгоре одлуке су тада донете, када је нашим питањем пред Међународним судом правде дат легитимитет Албанцима за проглашење независности.

„И кад изгубите од НАТО-а 1999. године, и не видите и не израчунате колико су снажнији ― знам ја да је НАТО извршио агресију ― а ви који водите земљу морате да будете свесни колико можете и колико су неке одлуке биле катастрофалне. И онда почињете да позиционирате земљу и да је враћате у жижу јавности као земљу која нешто може да понуди и која има поштовање у свету“, објашњава Вучић.

Он је подсетио на 16 састанака са Ангелом Меркел, а ту су и Макрон, кинески председник и јапански премијер, који пре тога нису били од времена Тита...

„Али, људи то неће да признају“, закључио је Вучић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала