Балкански спектакл у Белој кући: Да ли Трамп покушава да добије свој „Дејтон“

© AP Photo / Alex BrandonДоналд и Меланија Трамп испред Беле куће
Доналд и Меланија Трамп испред Беле куће - Sputnik Србија
Пратите нас
Вашингтон настоји да примора ЕУ да испадне из игре и да тако преузме решавање косовског питања, пише словеначко „Дело“ и оцењује да Вашингтону споразум о нормализацији односа Београда и Приштине није важан суштински, већ као прилика да председник Доналд Трамп у борби за реизбор добије свој „Дејтон“ .

На први поглед делује неразумно да Вашингтон покушава да наговори Лондон да изађе из ЕУ, док Београду поручује да је признавање независности Косова неопходно ако икада жели да се придружи ЕУ, стоји у коментару словеначког листа.

„Ово звучи цинично, јер је прича о европском савезништву, иако бледи, стара две деценије. То доводи до закључка да САД желе да приморају ЕУ да испадне из игре и тако преузму решавање косовског питања.“

Лист пише да је амерички председник Доналд Трамп уочио прилику да његова земља иступи после „сукоба“ Берлина и Париза по питању проширења и наводи да су и Београд и Приштина позвали Вашингтон да преузме водећу улогу у овом процесу.

Амерички председник, оцењује лист, уопште није заинтересован за суштину спора између Београда и Приштине, нити за то „хоће ли споразум између Србије и Косова повећати стабилност или нестабилност у региону“, преноси агенција СТА.

Све што занима Трампа, како се наводи, јесте спектакл који би Бела кућа могла да приреди уколико будући споразум буде потписан у Вашингтону.

„У борби за реизбор потребно му је нешто спектакуларно што би имало сличну тежину као што је Дејтонски споразум имао за Била Клинтона. Дакле, све могућности остају отворене, укључујући цртање нових граница на Балкану“, пише „Дело“ у тексту под насловом „Балкански спектакл у Белој кући“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала