Грчки председник: Турска да призна злочине против Јермена и Грка

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Уђи у базу фотографијаПрокопис Павлопулос
Прокопис Павлопулос - Sputnik Србија
Пратите нас
Грчки председник Прокопис Павлопулос позвао је данас Турску да призна „злочине претходних режима“ против Јермена и Грка.

Павлопулос је, након састанка са председником Јерменије Арменом Саркисијаном у Јеревану, рекао да би било у интересу Турске, коју је назвао пријатељем и суседом, и да би подигло њен међународни положај, ако би упутила „храбар израз извињења“ за злочине против човечности које су њени ранији лидери, како каже, глупо починили против Јермена и Грка.

Он је додао да Грчка поздравља чињеницу да се значајно шири међународно признање „геноцида над Јерменима“, које је недавно кулминирало, када је усвојена резолуција у Представничком дому САД, преноси Танјуг писање агенције АНА.

Грчки председник је рекао да његова земља жели добре и пријатељске односе са Турском и да подржава њено приступање ЕУ, али је истакао да то подразумева поштовање међународног права и европских закона.

Он је осудио турску офанзиву у Сирији и поновио да је Кипар међународно питање и питање ЕУ.

Подсетио је и да је Грчка признала геноцид над Јерменима 1996. године, а да је Јерменија 2015. године признала геноцид над Грцима.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала