Иран још даље од нуклеарног споразума — наставља са обогаћивањем уранијума

© Фото : 2015.atomexpo.ruЦентрифуге за обогаћивање уранијума
Центрифуге за обогаћивање уранијума - Sputnik Србија
Пратите нас
Иран ће почети од сутра да користи центрифуге за обогаћивање уранијума на објектима у Фордоу, изјавио је председник Ирана Хасан Рохани.

„То ће се тицати ’Фордоа‘ (ирански центар за обогаћивање уранијума). У ’Фордоу‘, колико знате, ми имамо према заједничком свеобухватном акционом плану 1.044 центрифуге. Од сутра ће почети процес убризгавања гаса у ’Фордо‘“, рекао је Рохани, објавивши да је од 6. новембра Техеран четврти пут одбио да реализује обавезе у нуклеарном споразуму.

По његовим речима, делатност ће се као и пре обављати под контролом Међународне агенције за атомску енергију.

„Чим се (потписници споразума) врате својим обавезама, ми ћемо се такође вратити“, објаснио је председник Ирана, додавши да даје преговорима о нуклеарном споразуму још два месеца.

Председник Ирана је додао да Техеран не може да се помири са тим да нуклеарни споразум има једнострани карактер. Притом би Иран у потпуности реализовао своје обавезе, док друге стране то нису радиле.

„Међутим, ми настављамо преговоре“, рекао је Рохани.

Иран је јуче саопштио да ради на прототипу центрифуге која је 50 пута бржа од оне дозвољене нуклеарним споразумом са светским силама.

Према нуклеарном споразуму који је потписан 2015. године, Иран има право да производи обогаћени уранијум само посредством 5.060 центрифуга прве генерације ИР-1.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала