Путин: „Пећински русофоби“ и националисти објавили рат руском језику

© Sputnik / Алексей Дружинин / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин на заседању Савета за руски језик
Председник Русије Владимир Путин на заседању Савета за руски језик - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин забринут је због рата који су у појединим земљама објавили руском језику „пећински русофоби“ и назвао је руски језик „меком силом“.

Руски лидер је на заседању Савета за руски језик констатовао да је Русија данас суочена са покушајима да се „вештачки, грубо, понекад бестидно, смањи простор у свету на коме се говори руски језик и да се потисне у страну“.

„Не објављују само пећински русофоби рат руском језику, него примећујемо да делују и агресивни националисти. То, нажалост, у неким земљама постаје званична државна политика. Иза тога је притисак, директно кршење људских права, укључујући и права на матерњи језик, културу и историјско наслеђе“, истакао је Путин.

Руски лидер назвао је руски језик „меком силом“ и апеловао је да га не називају моћним оружјем, иначе ће се борити против њега.

„’Језик је тако моћно оружје‘ — хајде да не користимо такве речи, јер ако је то оружје, почеће да се боре с њим као са оружјем. С њим се и боре, али из других разлога. Да, то је сила у одређеном степену, мека сила. Мислим да је то сасвим довољно“, оценио је Путин.

„На нашој држави је велика одговорност за очување, развој и ширење руског језика, руске књижевности. Нарочито данас, када се суочавамо са покушајима вештачког, грубог, а понекад потпуно дрског смањивања простора руског језика у свету, његовог потискивања на периферију“, истакао је Путин.

Он је истакао да је у земљама са којима Русија изграђује економску и политичку сарадњу порасло интересовање за руски језик и да није само реч о земљама бившег СССР-а, него и о иностранству.

Он је апеловао да се избегава вулгарно поједностављење интерпункције и правописа руског језика.

Руски лидер је наложио да се припреми јединствени корпус речника и приручника са нормама руског језика, који ће бити обавезни за све државне структуре и медије.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала