Азербејџан љут на Москву због свог „Косова“

© Sputnik / Константин Чалабов / Уђи у базу фотографијаБаку
Баку - Sputnik Србија
Пратите нас
Руски амбасадор у Бакуу Михаил Бочарников позван је у азербејџанско Министарство спољних послова, где му је уручена протестна нота због посете представника непризнатог Нагорно-Карабаха Москви, саопштено је на сајту Министарства.

Реч је о посети министра спољних послова Нагорно-Карабаха Масиса Маилјана и министра културе те земље Лерника Ованисјана. Претпоставља се да су званичници боравили у Русији почетком новембра.

У протестној ноти се истиче да „улазак такозваних ’представника‘ незаконитих ’органа власти‘, формираних на окупираним територијама Азербејџана, у Руску Федерацију и њихови састанци са руским стручњацима и сарадницима академских центара иду наруку напорима Јерменије, који трају скоро 30 година, да утврди статус кво на окупираним територијама и да настави окупацију азербејџанских територија“.

„Такве посете увек носе провокативни карактер и усмерене су против суверенитета и територијалног интегритета Азербејџана“, саопштено је из азербејџанског Министарства.

Сукоб између Азербејџана и Јерменије почео је у фебруару 1988. године, када је Нагорно-Карабашка аутономна област најавила излазак из Азербејџанске Совјетске Социјалистичке Републике. У септембру 1991. године у административном центру области Степанакерту најављено је формирање Нагорно-Карабашке Републике. Током војног сукоба Баку је изгубио контролу над Нагорно-Карабахом.

Од 1992. године воде се преговори о мирном решавању сукоба у оквиру Минске групе ОЕБС-а. Азербејџан инсистира на очувању свог територијалног интегритета, док Јерменија штити интересе непризнате републике, пошто Нагорно-Карабах не учествује у преговорима.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала