Бугарска постала Трампов „штребер“ — купује још осам авиона Ф-16

CC BY 2.0 / MSgt Rob Wieland / Flickr / Амерички војни авион Ф-16 "Вајпер"
Амерички војни авион Ф-16 Вајпер - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник САД Доналд Трамп неће тражити издвајање 4 одсто БДП-а за одбрану, изјавила је потпредседница Асоцијације Атлантског споразума и бивша амбасадорка Бугарске у САД Елена Поптодорова. Она је додала да амерички председник једноставно покушава да продрма чланове НАТО-а.

„Највероватније ће затражити да се поштује споразум о издвајању 2 одсто БДП-а. То што је он рекао прошле године о четири одсто је његов маневар да се потресе и изазива окружење. Знамо да је он екстравагантан у својим изјавама“, изјавила је она у интервјуу за „Фокус“.

„Трамп фактички позива савезнике да троше на одбрану колико и САД — 3,8 одсто“, изјавила је бивша амбасадорка.

„Ипак је јасно да је циљ самита у Велсу био да се постигне споразум о два одсто — о томе је америчка страна саопштила и на професионалном нивоу“, изјавила је Поптодорова.

Она је нагласила да ће ове године, захваљујући куповини Ф-16, Бугарска постати „одликаш“ за НАТО, и може поносне главе присуствовати самиту Алијансе. Она је изразила наду да држава може купити још осам ловаца.

„Помало маштам о дану када ћемо моћи купити још ловаца. Истина је да је осам ловаца добар први корак, али то није чак ни ескадрила. Нама је потребно минимум 16“, изјавила је Поптодорова.

Раније је бугарски премијер Бојко Борисов изјавио да је, захваљујући куповини америчких авиона, Бугарска повећала издвајање за војни буџет за ову годину од 3 одсто. Подсетимо — у складу са националним планом о повећању расхода за војску, овај показатељ је требало да се повећа до 2 одсто БДП-а до 2024. године.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала