Москва неће сарађивати са Вашингтоном о сиријској нафти

© AFP 2023 / DELIL SOULEIMANКонвој америчких возила пролази поред нафтне бушотине у Сирији
Конвој америчких возила пролази поред нафтне бушотине у Сирији - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија неће сарађивати са Сједињеним Америчким Државама по питању сиријске нафте, то је национална имовина народа Сирије којом би требало да располажу грађани те земље, изјавио је заменик министра спољних послова Русије Сергеј Вершињин.
„Нећемо сарађивати са Американцима по овом питању — по питању сиријске нафте“, рекао је Вершињин новинарима.

„Ради се о сиријској нафти, тј. Националној имовини читавог сиријског народа. Уверени смо да управо сиријски народ треба да управља својим природним ресурсима, укључујући и нафту“, додао је Вершињин.

Раније је агенција АП, позивајући се на изворе, саопштила да је амерички председник Доналд Трамп одобрио проширење америчке војне мисије ради обезбеђивања нафтних поља у источној Сирији.

Агенција је додала да такав потез америчког лидера отвара низ „тешких правних питања“ — да ли ће америчка војска моћи да напада сиријске, руске или друге снаге у случају претње нафтним пољима.

Такође се истиче да одлука америчког председника предвиђа присуство стотина америчких војника у Сирији, упркос чињеници да је раније Трамп објавио повлачење трупа из ове земље.

Сарадња са Дамаском

Вершињин је навео да је Москва спремна да сарађује са сиријском владом на обезбеђивању контроле и безбедности на територијама где су се налазили кампови Сиријских демократских снага, у којима су били заробљени припадници ДАЕШ-а.

У октобру је курдска Аутономна управа територија на североистоку Сирије објавила да је 785 странаца повезаних са ДАЕШ-ом побегло из логора Ајн Иса на северу земље, где Турска спроводи војну операцију. Логор се налази у провинцији Рака на територији коју контролишу арапско-курдске Сиријске демократске снаге (СДФ) — војно крило Аутономне управе на североистоку Сирије. Ирачки министар одбране Наџах ел Шамри изјавио је да је заробљено неколико припадника ДАЕШ-а који су побегли из Сирије у Ирак.  

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала