ФСБ: Терористи се припремају за упад у ЗНД

© AP Photo / Khalid MohammedЗастава ДАЕШ-а
Застава ДАЕШ-а - Sputnik Србија
Пратите нас
Обавештајне службе Заједнице независних држава примећују пораст активности одреда терористичке групе ДАЕШ у Авганистану, који планирају да се прошире у земље ЗНД, изјавио је директор Федералне службе безбедности Русије (ФСБ) Александар Бортњиков.

„Бележимо пораст активности одреда ДАЕШ-а у Авганистану, удружених у такозвани ’Вилајет Хорасан‘. У тесној вези са њим су Џамат Ансарулах и Исламски покрет Источног Туркестана. Њихов циљ је стварање одскочне даске за ширење на простор ЗНД“, рекао је Бортњиков на састанку савета директора безбедносних агенција и специјалних служби ЗНД.

Како истиче, претпоставља се да ће ово ширење вршити милитанти из редова грађана средњеазијских држава.

Према његовим речима, терористи схватају да су поражени на територији Сирије и Ирака и стога повлаче преостале снаге ван Блиског истока. Стварају нове зоне нестабилности у Азији и Африци и формирају мреже спавајућих ћелија у Европи.

У Авганистану се налази око 10.000 припадника ДАЕШ-а, а велики део њих је концентрисан у северним и источним провинцијама ове земље.

Деструктивне акције Запада

Западне земље почеле су активно да покушавају да поткопају унутрашњу ситуацију у земљама ЗНД помоћу невладиних организација, додао је Бортњиков.

Шеф Федералне службе безбедности Александар Боротников - Sputnik Србија
ФСБ: Терористи имају могућности да производе хемијско и биолошко оружје

„Такође треба издвојити интензивирање покушаја Запада да изврши деструктивни спољни утицај на унутрашњу политичку ситуацију у земљама ЗНД. Стране и међународне невладине организације су традиционално средство за такво мешање у унутрашње послове независних држава“, објаснио је Бортњиков.

„Сматрамо да претње које се овако стварају такође захтевају нашу пажњу“, констатовао је он.

Породице терориста желе да се врате у Русију

Бортњиков је саопштио да ФСБ располаже подацима о око две хиљаде држављана Русије који су чланови породица терориста и који су спремни да се врате са Блиског истока и изврше терористичке активности у Руској Федерацији.

Сергеј Шојгу - Sputnik Србија
Шојгу: Ситуација у Авганистану прети приливом терориста у Средњу Азију

Он је истакао да су хуманитарни коридори један од канала преко којег терористи и њихове породице улазе у Русију из зона оружаног сукоба. Према његовим речима, „повратници“ често делују као носиоци екстремистичке идеологије, а вође банди их виде као бомбаше-самоубице, пропагандисте и лица за врбовање.

Директор ФСБ-а је напоменуо да сами терористи углавном прате канале илегалне миграције и добијају подршку етничких група за организовани криминал у местима боравка.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала