Грађани на Западу пресудили: Либерализам је мртав

© SputnikАлтернатива либерализму
Алтернатива либерализму - Sputnik Србија
Пратите нас
Либерализам се налази у кризи и потребни су други модели развоја друштва, показују резултати анкете коју је направио Спутњик у пет најразвијенијих западних држава.

У анкети су учествовали испитаници из Француске, Немачке, Велике Британије, САД и Италије. Они су имали следеће варијанте одговора:

1. Постојећи модел либерализма је у кризи;

2. Потребно је да се развијају други модели;

3. Либерализам је добар модел за савремено друштво и потребно је само неколико безначајних промена.

Како су показали резултати анкете, већина Италијана (80 одсто), Француза (73 одсто), Немаца (60 одсто), Британаца (58 одсто) и САД (60 одсто) незадовољна је савременим моделом друштва, сматрају да је либерализам у кризи и да су потребни други модели развоја друштва.

Највеће одобравање постојећег система показали су становници Велике Британије (42 одсто), а најниже Италијани (20 одсто). У САД су 40 одсто учесника анкете назвали овај систем „добрим“, у Немачкој 39 одсто, а у Француској 27 одсто.

Анкету је за Спутњик спровела агенција „Ифоп“ у периоду од 2. до 15. октобра 2019. године. У испитивању јавног мњења учествовала је 5.031 особа старија од 18 година. Узорак репрезентује становништво земље по полу, узрасту и географији. Максимална грешка узорка за податке у целини износи +/- 3,1 одсто, уз поузданост анкете од 95 одсто.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала