Макрон: Тик уз Хрватску куца темпирана бомба

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаЕмануел Макрон
Емануел Макрон - Sputnik Србија
Пратите нас
Француски председник Емануел Макрон оценио је да је Босна и Херцеговина „темпирана бомба која куца тик уз Хрватску“.

У опсежном интервјуу за лондонски „Економист“, он је говорио и о Босни и Херцеговини, истакавши да се та земље суочава с проблемом џихадиста-повратника.

„Уверен сам да, прво, морамо реформисати своје процедуре за чланство у ЕУ, јер оне више не служе сврси. Нису стратешке. Такође нису ни политичке, већ су превише бирократске и неповратне, а морате бити у стању да у неким тренуцима размотрите питање реверзибилитета. Друго, ако сте забринути за овај регион (Западног Балкана), прво питање нису ни Северна Македонија ни Албанија, већ Босна и Херцеговина. Босна и Херцеговина је темпирана бомба која куца тик уз Хрватску и која се суочава с проблемом повратка џихадиста“, рекао је Макрон.

Како преноси портал „Кликс“, он је као трећи проблем навео потребу измена и процедура примања нових чланова ЕУ пре почетка преговора.

„Ако то успемо да реформишемо у надолазећим месецима, бићу спреман да поново поченем преговоре — ако и они постигну додатне напоре. Не желим ниједног новог члана док не реформишемо саму Европску унију“, истакао је француски председник.

Говорећи о противљењу Француске да се Северној Македонији и Албанији одобри почетак преговора о уласку у Европску унију, поручио је да се „половина држава Уније противи томе да почну преговори с Албанијом“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала