НАТО чува врата Централне Европе и Балтичког мора

© Sputnik / А. СоломоновКараван бродова на траси Северног морског пута
Караван бродова на траси Северног морског пута - Sputnik Србија
Пратите нас
Немачка, Велика Британија, Француска, Белгија и Холандија договориле су се да појачају мере безбедности Војно-поморске флоте у јужним регионима Северног мора и у Ламаншу, преноси агенција ДПА, позивајући се на заједничко саопштење пет земаља.

Одлука је донесена на састанку представника Немачке, Велике Британије, Француске, Белгије и Холандије у Хамбургу. Појачана војна сарадња између ових земаља одвијаће се у оквиру НАТО структуре ЧАНКОМ, која обухвата свих пет земаља.

У саопштењу се истиче да се стратешка ситуација у Европи изменила последњих година, државни и недржавни актери упућују нове изазове „међународном поретку, који је заснован на правилима“.

„Њихова активност је усмерена на слабљење јединства наших демократија и усмерена је на наше слабе тачке. То се постиже дестабилизацијом, или уливањем неповерења људима у способности њихових влада да их заштите“, наводи се у заједничком саопштењу земаља.

Инспектор Немачке ратне морнарице Андреас Краузе, који је ове године дошао на чело НАТО структуре ЧАНКОМ, рекао је да су морски путеви од посебног значаја за безбедност и просперитет Европе.

Према његовим речима, „Ламанш и Северно море су врата у Централну Европу и капија у Балтичко море“. Стога земље НАТО-а треба да јачају своје одбрамбене способности.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала