Алипеј стиже: Срби ће моћи из фотеље да пазаре у Кини — потпуно безбедно

© AP Photo / Andy WongАлибаба
Алибаба - Sputnik Србија
Пратите нас
Глобална статистика каже да интернет прича кинески, а то најбоље говори о значају коришћења Алипеја у Србији.

Алипеј, кинеску платформу за мобилна плаћања, која има готово милијарду корисника, а креирала ју је „Алибаба група“, према најави премијерке Ане Брнабић, за наредних неколико месеци моћи ће да користе и купци у Србији. А њих није мало.

Према речима стручњака за информационе технологије Здравка Јанковића, велики број наших људи купује на Алиекспресу, који нуди кинеске производе интернет купцима у свету. Разговори српске и кинеске стране о увођењу Алипеј платформе за електронску наплату на српском тржишту покренути су пре годину дана и по свему судећи су приведени крају.

Са Алипејом обезбеђење плаћања

„Надам се да у наредних неколико месеци завршавамо са Алипејом за њихов систем уплата, односно платни промет у Србији“, рекла је Брнабићева током посете „Алибаби“, првој кинеској интернет компанији која је постала глобално препознатљива. Објашњавајући шта купци у Србији добијају са Алипејом, Јанковић напомиње да је коришћење те платформе веома распрострањено, пре свега због обезбеђења плаћања.

© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографијаОтварање изложбеног простора компаније "Алиекспрес" у Русији
Алипеј стиже: Срби ће моћи из фотеље да пазаре у Кини — потпуно безбедно - Sputnik Србија
Отварање изложбеног простора компаније "Алиекспрес" у Русији

„То практично значи да новац који је на рачуну купца неће бити пуштен продавцу док год купац не потврди да је робу примио, с тим да купац може да рачуна на двоструку контролу, пошто у оквиру „Алибаба групе“ постоји Алиекспрес деливери, испорука преко интегрисаног система где они буквално у року од два сата знају када сте преузели робу са Алиекспреса“, напомиње Јанковић.

Технички је процедура једноставна, грађани ће учитати апликацију на свом мобилном телефону или компјутеру, са бројем кредитне картице. Оно што Алипеј обезбеђује је да и у најмањој продавници у Кини плаћате робу на тај начин. Саговорник Спутњика указује на још једну предност плаћања преко ове кинеске платформе.

„Оно што ће Алипеј одрадити за купца је то што ће му, када поручи робу из Кине, он резервисати средства која неће пустити продавцу све док се не увери да је роба преузета и да није дошло до рекламације. Када дође до рекламације, они имају рок од 90 дана да средства буду враћена уколико продавац неће да изврши рекламацију, како не би била угрожена репутација Алиекспреса као платформе“, објашњава ИТ стручњак.

Кинески бум

То је, како каже, јако корисно јер купац када купује преко интернета природно брине да ли ће му стићи роба какву је наручио, коју не би морао да враћа. Зато оваква одлика Алипеја доводи у ред тај сегмент пословања.

Кинези су, практично, после 2000. године развили оно што је први понудио Пејпал за куповину на Ибеју деведесетих година, и то тако што је мобилни телефон постао примарно место посредством кога потрошач комуницира.

© AP Photo / Eugene HoshikoКанцеларија компаније "Алибаба" у Шангају
Алипеј стиже: Срби ће моћи из фотеље да пазаре у Кини — потпуно безбедно - Sputnik Србија
Канцеларија компаније "Алибаба" у Шангају
„Пораст коришћења интернета у Кини и бум који је доживела кинеска економија од 2000. године учинили су да су они сада реално број један у свету. Када погледате неке глобалне статистике ― интернет прича кинески. Највише корисника је из Кине, и ту је и највећи проценат раста, при чему тај број и даље може да расте“, истиче Јанковић.

То најбоље говори о значају „довођења“ Алипеја у Србију, која је намерена да шири пословање са кинеским партнерима, поготово када су у питању улагања у иновације, истраживање, развој и у дигиталну економију.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала