НИС за девет месеци инвестирао 29 милијарди у развој

© НИСРафинерија нафте у Панчеву
Рафинерија нафте у Панчеву - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
НИС је у првих девет месеци ове године наставио тренд увећања инвестиција у свој развој, па је од јануара до септембра уложено укупно 29 милијарди динара.

Реч је о инвестицијама већим за шест одсто у поређењу са истим периодом прошле године.

Тиме НИС, пише у саопштењу те компаније, наставља да реализује стратегију свог развоја улажући у стратешке пројекте и модернизацију пословања.

„У години када обележавамо десет година од доласка ’Гаспромњефта‘ за већинског акционара, настављамо са инвестицијама у капиталне пројекте који ће обезбедити сигурну будућност наше компаније. НИС послује на веома захтевном и конкурентном регионалном тржишту, али и у таквим условима, реализацијом наше стратегије развоја, остајемо поуздан партнер како нашим акционарима, тако и целокупној заједници у којој послујемо“, изјавио је генерални директор НИС-а Кирил Тјурдењев.

Највише је инвестирано у пројекте из области истраживања и производње нафте и гаса, као и у „Дубоку прераду“, кључни пројекат друге фазе модернизације Рафинерије нафте у Панчеву.

У поређењу са првих шест месеци ове године, НИС је у трећем кварталу унапредио финансијске резултате.

Тако у периоду јул-септембар нето добит износи 7,5 милијарди динара, што представља снажан раст овог показатеља у поређењу са првим полугодиштем, када је нето добит била 3,2 милијарде динара.

Укупно остварена нето добит за првих девет месеци 2019. године износи 10,7 милијарди динара.

Показатељ ЕБИТДА (добит пре плаћања камата, пореза на добит и амортизације) износи 31,2 милијарде динара.

НИС је такође наставио са вишегодишњом праксом исплате дивиденди акционарима у износу од 25 одсто прошлогодишње нето добити, па је тако на име дивиденде ове године исплаћено 6,5 милијарди динара.

У истом периоду, обавезе НИС групе по основу пореза и других јавних прихода износе 136,6 милијарди динара.

Када је реч о оперативним показатељима, производња нафте и гаса у првих девет месеци 2019. године износила је 965.000 условних тона нафте и гаса.

У истом периоду, прерађено је 2,3 милиона тона сирове нафте и полупроизвода, док је укупан обим промета био 2,6 милиона тона.

У девет месеци ове године НИС је забележио раст обима малопродаје на домаћем тржишту од пет одсто у односу на исти период прошле године, као и раст обима продаје у иноактивама од 17 одсто у поређењу са девет месеци 2018. године.

У јулу је остварен рекордан обим производње битумена (56.435 тона) у последњих 10 година.

НИС је наставио и са даљом модернизацијом малопродајне мреже, пише у саопштењу.

На ауто-путу Београд-Нови Сад пуштена је у рад модерна бензинска станица „Гаспрома“ „Стари Бановци“, једна од најсавременијих бензинских станица у „Гаспромовој“ мрежи на глобалном тржишту.

„Такође, НИС је у септембру у Елемиру пустио у рад најсавременији тренинг центар у региону за обуку запослених у области истраживања и производње нафте и гаса, чиме је остао доследан у напорима за даље унапређење услова за усавршавање запослених у нафтној индустрији“, истичу у тој компанији.

У фокусу НИС групе било је и даље унапређење показатеља у области безбедности на раду, па је тако индикатор повреда са изгубљеним данима (показатељ ЛТИФ) смањен за 18 одсто у односу на исти период прошле године.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала