Пољски медији: Макрон је „корисни идиот Кремља“

© Sputnik / Сергей Гунеев / Уђи у базу фотографија24.05.2018. Руски председник Владимир Путин и председник Француске Емануел Макрон на петербуршком међународном економском форуму 2018
24.05.2018. Руски председник Владимир Путин и председник Француске Емануел Макрон на петербуршком међународном економском форуму 2018 - Sputnik Србија
Пратите нас
Новинар пољског листа „Впост“ Јакуб Мељник критиковао је изјаву Емануела Макрона о „можданој смрти“ НАТО-а, назвавши француског председника „корисним идиотом Кремља“.

Новинар у тексту оцењује да француски лидер својим савезницима у Алијанси не намерава да помаже у критичним ситуацијама, иако их позива да се не уздају у подршку САД.

Аутор наводи да Француској не прети никакав војни напад, за разлику од земаља Источне Европе, као што су Пољска, Литванија, Летонија, Румунија и Естонија, које су суочене са таквим проблемом. Он, међутим, није навео одакле конкретно прети опасност овим земљама.

Мељник је уверен да европске земље не могу да се брину о својој војној безбедности без подршке Вашингтона. Према његовим речима, током Хладног рата и после распада Совјетског Савеза, Европа је била немоћна пред све већим проблемима.

Председник Француске Емануел Макрон - Sputnik Србија
Макрон: Русија има три сценарија

„Дипломатска беспомоћност и неодлучност у војној сфери постале су основни разлози за избијање крвавог рата у Југославији деведесетих година, који је заустављен тек пошто су се умешали Американци (да би европски савезници сачували образ, интервенција је остварена под логом НАТО-а)“, пише Мељник.

Он није прецизирао да је „интервенција Американаца“ била бомбардовање цивилних циљева са муницијом која је садржала осиромашени уранијум и да су жртве биле углавном цивили.

Новинар француског председника назива „позером“ који маше репом да би скренуо пажњу са сопствених озбиљних недостатака.

Председник Француске је раније, у интервјуу „Економисту“, изјавио да је НАТО доживео „мождану смрт“. Он је навео да у организацији нема никакве координације у усвајању стратешких одлука. Према његовом мишљењу, САД окрећу леђа савезницима, водећи независну политику у Сирији.

Француски председник сматра да Европа мора да се пробуди и да почне да јача свој одбрамбени потенцијал, јер се налази на „ивици провалије“.

Многи руски политичари и дипломате подржали су став француског председника. Портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова је изјавила да је Макрон дао јасну дијагнозу садашњег стања Северноатлантске алијансе, а шеф Међународног комитета Државне думе Леонид Слуцки је нагласио да слепа солидарност са САД води целу Европу ка коми.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала