Русија и Кина оствариле прву фазу плана за решавање корејске кризе

© Sputnik / Антон Денисов / Уђи у базу фотографијазамглавы МИД РФ Игорь Моргулов
замглавы МИД РФ Игорь Моргулов - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија и Кина су реализовале прву фазу плана за решавање кризе на Корејском полуострву, рекао је заменик министра спољних послова Русије Игор Моргулов.

„Стабилно се реализује мапа пута за решавање корејске кризе, коју су разрадиле Кина и Русија. Подсећам да прва фаза предвиђа смањење војне активности око полуострва. Друга фаза укључује нормализацију америчко-севернокорејских и међукорејских односа, док трећа фаза предвиђа мултилатералну дискусију о читавом низу постојећих проблема. Ми смо завршили прву фазу и налазимо се на почетку друге фазе“, рекао је Моргулов на Московској конференцији о неширењу оружја.

Моргулов је подсетио да су Москва и Пекинг својевремено предложили „мапу пута“ за решавање корејске кризе. Од 2018. године Северна Кореја поштује мораторијум о нуклеарним тестирањима и лансирањима ракета дугог домета, а САД и Јужна Кореја се уздржавају од великих заједничких војних вежби.

Питање размештања нуклеарног оружја поново је постало актуелно, након што су се Сједињене Америчке Државе повукле из Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета. Председник Русије Владимир Путин изјавио је у септембру да ће распоређивање америчких ракета у Јапану и Јужној Кореји представљати претњу руским војним базама на Далеком истоку.

Руско-кинеска „мапа пута“ за решење корејске кризе, наведена у заједничком саопштењу Министарстава спољних послова Русије и Кине 4. јула 2017. године, има за циљ обострано прихватљиво решење читавог комплекса проблема искључиво мирним политичким и дипломатским средствима путем узајамног смањења војних активности у региону, одржавање директних америчко-севернокорејских и међукорејских преговора и разматрање питања безбедности у Североисточној Азији у широком формату.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала