УН одбиле предлог Русије о пресељењу Првог комитета у Европу

© Sputnik / Алексей Агарышев / Уђи у базу фотографијаЗграда Уједињених нација у Њујорку
Зграда Уједињених нација у Њујорку - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Први комитет Генералне скупштине УН није подржао предлог Русије о премештању свог седишта из САД. Та одлука је наведена у документу под називом „Повећање ефикасности рада Првог комитета“.

У документу се наводи да Генерална скупштина захтева од генералног секретара УН да, најкасније до 1. фебруара 2020. године, поднесе извештај о томе да ли америчка Влада испуњава своје обавезе према УН, које се тичу седишта разних институција светске организације. Те обавезе су одређене споразумом САД и УН из 1947. године.

Вашингтон је дужан да свим представницима земаља-чланица УН обезбеди несметан приступ седишту светске организације.

Генерална скупштина тражи од генералног секретара УН да до 1. марта 2020. године поднесе извештај о залагањима да се обезбеди потпуна примена споразума.

У случају да нема напретка до 1. априла 2020. године, аутори документа траже од генералног секретара УН да поднесе извештај о алтернативним местима за одржавање наредног заседања Првог комитета, укључујући Женеву или Беч, као и о могућим последицама за буџет.

Према документу, уколико питање издавања виза дипломатама не буде решено у разумном и ограниченом року и уколико генерални секретар не буде активније учествовао у решавању тог проблема, Генерална скупштина ће размотрити сазивање седнице Првог комитета 2020. године у Бечу или Женеви.

Подсетимо, САД нису издале визе за 18 руских дипломата и чланова руске делегације приликом недавно одржане Генералне скупштине УН, због чега су руске власти предложиле да се Први комитет УН пресели из Њујорка у Европу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала