Захарова: Оснивач „Белих шлемова“ — британски шпијун који је био активан на Косову

© Sputnik / Ramil Sitdikov / Уђи у базу фотографијаОфициальный представитель министерства иностранных дел России Мария Захарова во время брифинга в Москве
Официальный представитель министерства иностранных дел России Мария Захарова во время брифинга в Москве - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија захтева да од Велике Британије добије разјашњење поводом навода да је оснивач организације „Бели шлемови“ бивши британски агент Ми-6, који је, између осталог, сарађивао са Ал Каидом док је био активан на Косову.

Како је појаснила, реч је о Џејсму ле Мезјуреу, који је био присутан у многим земљама широм света током конфликтних ситуација, између осталог и на Балкану, али и на Блиском истоку.

„Истраживања су указала на то да је тај бивши агент кокетирао са терористичким организацијама док је био активан на Косову. Између осталог, у његовом тиму су били присутни припадници Ал Каиде“, истакла је Захарова.

Тим речима Захарова је прокоментарисала изјаву заменика британског министра иностраних послова Ендрјуа Марисона о томе да су представници „Белих шлемова“ наводно постали објекат дезинформационе кампање коју спроводе власти Русије и Сирије.

Подсетимо, „Бели шлемови“ уживају огромну подршку Запада уз образложење да та организација доприноси спасавању цивила у зонама у Сирији где се одвијају борбе, док сиријске и руске власти тврде да управо они спроводе непријатељску пропагандну активност и сарађују са екстремистима.

Поред тога, Русија и Сирија оптужују „Беле шлемове“ да су одговорни за провокацију која је послужила Западу да оптужи Дамаск за коришћење хемијског оружја.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала