Откривени тајни документи: Руским научницима било забрањено да возе и лете

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаРуски научник Игор Курчатов конструише прву совјестку атомску бомбу
Руски научник Игор Курчатов конструише прву совјестку атомску бомбу - Sputnik Србија
Пратите нас
Научницима који су учествовали у прављењу прве совјетске атомске бомбе било је забрањено да возе због њихове сопствене безбедности, наводи се у наређењу из 1948. године, које је објавила руска државна нуклеарна корпорација „Росатом“.

Наређење се односило на све научнике, без обзира на њихов статус и ангажовање на пројекту.

Прва совјетска атомска бомба РДС-1 - Sputnik Србија
Какву су улогу одиграли обавештајаци у стварању прве совјетске атомске бомбе

Поред тога, наређење се односило и на шофере службених возила која су превозила ове научнике — строго им се забрањивало да препуштају волан научницима у случају да они то траже, а уколико то ураде, завршили би на суду.

Руски медији подсећају да се велика пажња посвећивала безбедности кључних специјалиста и научника, те је њима било забрањено и летење. Уместо тога, ако су морали некуда да путују, био би има додељен специјални вагон.

Ова одлука донета је јер се у два наврата догодило да су совјетски научници доживели саобраћајну несрећу, чиме је у питање доведена реализација пројекта.

За почетак руске нуклеарне гране индустрије узима се 20. август 1945. године, када је совјетско руководство формирало низ организација које су неопходне за развој нуклеарне индустрије и реализацију совјетског нуклеарног пројекта.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала