Помпео поводом годишњице пада Берлинског зида оштро критиковао Русију и Кину

© AP Photo / Mandel NganМајк Помпео
Мајк Помпео - Sputnik Србија
Пратите нас
Државни секретар САД Мајк Помпео је поводом обележавања 30. годишњице пада Берлинског зида оштро критиковао Русију и Кину због ширења ауторитарности и позвао западне земље да „наставе да се боре за вредности слободних заједница“.

Он је рекао да је пад Берлинског зида историјски догађај који треба да послужи као лекција свима који сматрају да ће ауторитарни режими постојати довека.

„Мислили смо да ће пад комунизма у Берлину покренути неповратни тренд у целом свету. Мислили смо да ће слободарско друштво да процвета широм света. Такође смо мислили и да ћемо успети да ослободимо своје ресурсе који су били усмерени на наше савезнике да се боре за ту слободу. Међутим, нажалост, нисмо били у праву. Нисмо били у праву када је реч о путевима развоја које ће поједине земље одабрати“, рекао је.

У свом говору, Помпео је оштро критиковао Русију због Крима, због ситуације са украјинском црквом која трпи огромне притиске из Русије, затим је прешао на Кину, рекавши да у тој земљи „комунистичка партија формира нови вид ауторитарности коју свет дуго није видео“.

„Та истина за нас није била очигледна 1989. године, али данас, 30 година касније, дужни смо да видимо свет онакав какав заиста јесте. Морамо себи да признамо ко смо. Наше демократије, САД и Немачка, у својим рукама имају огромна богатства и моћ, имамо обавезу да бранимо оно што смо једва стекли 1776, 1945, и 1989. године. То није могуће учинити самостално“, истакао је амерички државни секретар.

С тим у вези, Помпео је рекао и да се САД залажу за то да Немачка не буде зависна од испоруке руских енергената.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала