Протестна нота Србије Хрватској: Ништа спорно у постављању спомен-плоче

© Фото : www.mfa.gov.rsМинистарство спољних послова Србије
Министарство спољних послова Србије  - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Министарство спољних послова Србије одбацило је наводе хрватског Министарства иностраних и европских послова у вези са постављањем спомен-плоче посвећене генерал-мајору некадашње ЈНА Младену Братићу у новосадској касарни „Југовићево“.

МСП Србије упутило је данас ноту амбасади Хрватске, пошто је јуче Министарство иностраних и европских послова те земље упутило дипломатску ноту Амбасади Србије у Загребу, којом је изразило најоштрији протест због откривања спомен-плоче генерал-мајору ЈНА Младену Братићу.

Министарство саопштава да не види ништа спорно у постављању те спомен-плоче, имајући у виду да је Младен Братић погинуо 1991. године, на извршењу борбених задатака тадашње легалне војне формације и да није осуђен за ратне злочине.

Са друге стране, истиче се у ноти МСП Србије, регистроване су учестале активности Хрватске усмерене ка рехабилитацији фашизма и нацистичког сателита НДХ, што се огледа у бројним примерима, пренео је Јавни сервис.

Један од њих је подизање споменика Миру Барешићу, уз присуство појединих чланова Владе Републике Хрватске и Сабора, који је пред шведским судовима био осуђен као хрватски усташки терориста. 

Такође, спомен-плоча са уклесаним усташким поздравом „За дом спремни“ дужи период је стајала у Јасеновцу. Премештена је у Новску 7. септембра 2017. године, а поставља се и на другим местима у Хрватској, чиме се и даље даје легитимитет усташком поздраву.

Легитимитет рехабилитацији фашизма Хрватска даје и кроз присуство високих државних представника на комеморацијама у Блајбургу, где су убијени заробљени припадници усташке НДХ и других Хитлерових савезника.

У Хрватској постоје улице које носе име Милета Будака, једног од идеолога усташког покрета и најактивнијег у пропаганди усмереној против Срба и Јевреја.

Поред наведеног, Хрватска велича ратне злочинце према Србима из ратова 90-тих. Један од примера је дозвољавање да осуђени ратни злочинац Мирко Норац присуствује прослави 25. годишњице злочиначке војне акције „Медачки џеп“, којом је он командовао, а за чије злочине је и осуђен.

Наводи се да је Хрватска укинула првостепену осуђујућу пресуду против Бранимира Главаша за кривично дело ратног злочина над српским цивилима у Осијеку.

Министарство спољних послова Србије у ноти упућеној амбасади Републике Хрватске у Србији истиче и да инсистирање Хрватске на „оружаној агресији“ Србије може да се протумачи једино као класична замена теза, с обзиром да је Хрватска протерала 250.000 Срба из Хрватске, што има све елементе кривичног дела етничког чишћења.

О природи рата на територији данашње Хрватске јасно говоре подаци о убијеним, несталим и протераним Србима, који су живели на територији Хрватске, као и мере које је Хрватска предузимала, а неке од њих и даље предузима, како би се онемогућио повратак Срба.

„Упркос напорима званичника Републике Србије да се односи са Републиком Хрватском уздигну на виши ниво, сведоци смо сталних умањивања са хрватске стране досадашњих постигнутих позитивних активности на унапређењу билатералних односа између две земље“, каже се у саопштењу.

„Сматрамо да овакве активности Хрватске не доприносе ни процесу помирења у региону, ни изградњи атмосфере добросуседства, као и да наносе огромну штету напорима да се пронађе начин за превазилажење тешких последица ратних сукоба из 90-тих година. У том правцу више пута је демонстрирана наша спремност за дијалог и уздржавање од оштре реторике и гестова који штете укупним односима сарадњи две државе, као и стабилности и миру у региону, наводи се у ноти Министарства спољних послова Србије, упућеној амбасади Републике Хрватске у Србији“, закључује се у саопштењу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала