Бела кућа: Турској прете санкције уколико не одустане од С-400

© Sputnik / Сергей Пивоваров / Уђи у базу фотографијаЛансирни противваздушни системи С-400 "Тријумф"
Лансирни противваздушни системи С-400 Тријумф - Sputnik Србија
Пратите нас
Турској прете санкције америчког Конгреса због куповине руских система за противваздушну одбрану С-400, а председник САД Доналд Трамп ће саопштити да је таква куповина неприхватљива, током посете турског председника Реџепа Тајипа Ердогана Вашингтону идуће недеље, изјавио је саветник америчког председника за националну безбедност Роберт О'Брајан.

„Амерички Конгрес спреман је да економски казни Турску, уколико она не одустане од куповине руских система за противваздушну одбрану С-400“, саопштио је саветник америчког председника за националну безбедност Роберт О'Брајан.

„Били смо веома незадовољни тиме“ рекао је О'Брајан за телевизију Си-Би-Ес, коментаришући куповину С-400.

„Ако се Турска не отараси С-400, онда ће Конгрес вероватно увести санкције, у складу са законом о борби против непријатеља Америке путем санкција (такозвани закон CAATSA), са великом већином обе партије, и Турска ће осетити последице ових санкција. Јасно смо рекли председнику Ердогану да нема места за С-400 у НАТО-у, нити за значајне куповине руског наоружања. Председник Трамп ће му (Ердогану) то врло јасно саопштити када дође овде у Вашингтон“, објаснио је О'Брајан.

Раније су Сједињене Америчке Државе искључиле Турску из програма производње свог авиона Ф-35 и запретиле даљим санкцијама због куповине руских противваздушних система.

Русија је почетком овог месеца завршила испоруку свих делова за систем С-400 Турској, пре планираног рока. Министар одбране Турске Хулуси Акар изјавио је да ће системи бити спремни за употребу до следећег пролећа.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала